Mikšíček natočil dokument o rybníkovém hokeji. Mistrovství v Plaster Rocku bylo hokejovým snem, říká

30. březen 2023

Nezávislý filmař Petr Mikšíček natáčel v Kanadě dokument o mistrovství světa v rybníkovém hokeji. Zemi procestoval s československým týmem.

K hokeji má blízko. „Sám jsem hrál deset let pozemní hokej. Od nějaké třetí třídy na základce až po maturitu. Takže hokejově jsem nějak vyrost, akorát ne na těch bruslích. Bruslit bohužel neumím, ale myšlení bych měl,“ říká Mikšíček.  

O rybníkovém hokeji, který je staronovou formou ledního hokeje, se dozvěděl v roce 2016. „To mě oslovil Matuš Kočiš, kamarád ze Slovenska, kterému se podařilo získat právě na mistrovství světa v Kanadě divokou kartu pro svůj tým. Znamenalo to, že si tam můžou zahrát. Začal proto shánět peníze a snažil se dostat tenhle sport do Česka a na Slovensko,“ vzpomíná filmař.

Podívejte se na dokument o průběhu a účasti českých a slovenských týmů na světovém šampionátu v rybníkovém hokeji zde

První československá výprava zamířila i s Mikšíčkem na mistrovství světa v rybníkovém hokeji v roce 2017. „V roce 2017 jsme vyrazili do Kanady a natáčelo se všechno kolem hokeje. Vzniklo spousta krásného materiálu o tom, jak hokej vznikal v Kanadě a jaká místa jsou spojená s nejstaršími hokejovými zápasy.“

„Jeli jsme takovým ledoborcem přes zamrzlý záliv. Když jsme dorazili do Plaster Rocku, tak tam bylo asi dva a půl metru sněhu. Teprve tam člověk pochopil, co je to rybníkový hokej. Každá ledová plocha je tam rybník, jezero, všechno je zamrzlé. Tím, že si odhrabujete sníh z plochy, tak vám vznikají mantinely. První rok jsme tomu říkali hokejový porno. Bylo to v úžasném přírodním prostředí, bylo to zábavný, lidi se u toho furt smáli. Byl to hokejový sen, který se Čechoslovákům splnil,“ doplnil Mikšíček.

Kolik týmů se mistrovství zúčastnilo a proč mu okolí Halifaxu tolik připomíná Krušné hory? Dozvíte se z rozhovoru. 

Spustit audio