Mikulášská jízda parní lokomotivou se na trať vydá už po čtyřiadvacáté

26. listopad 2018 10:00

Ze Sokolova do Kraslic se 1. prosince vypraví parní lokomotiva i motorové vlaky. Vlak plný čertů, andělů, Mikulášů a dětí i s jejich rodiči se vydá na Mikulášskou jízdu.

Slavnostní zahájení se bude konat v železniční stanici města Sokolov, odkud v 9:45 vyrazí první historický vlak. Nepřetržitý program bude na nádvoří Hartenberg od jedenácté hodiny dopolední.

Během jízdy budou čerti prověřovat děti. Ty nejzlobivější budou vhozeny do pytle a ponechány pekelníkům, aby jim celý rok sloužily. Naopak za dobré zásluhy budou děti odměněny andělskou bytostí.

Na zastávce Hřebeny (obec Josefov) začíná zhruba dva kilometry dlouhá stezka lesem pod hradní zříceninou Hartenberg. Děti se s baterkami, lampionky nebo jen tak, vydají na návštěvu několika pekel.

S pekelníky se potkáte hned na několika místech

První peklo je na zastávce nádražní budovy, kterou mají pronajatou Mladí ochránci přírody z Chodova a ve zdejších sklepích je takzvané Malé peklo s expozicí strašidel, obrázků. Cesta pokračuje černým lesem do dalších pekelných slují a končí v podhradí Hartenbergu na Cikánském dvoře.

Na konci cesty čeká na každého z účastníků balíček plný sladkostí, které za odvahu předá samotný Mikuláš. Během celého denního programu je nachystáno mnoho kulturních vystoupení, kapely, divadla, sbory, představení, stejně jako mnoho obchůdků se vším možným.

Akci pořádá Železniční spolek Klub M131.1. První historický vlak MV 1 v čele s parní lokomotivou vyjíždí v 9:45 hodin ze Sokolovského nádraží. Poslední vlak plný čertů, andělů a Mikulášů vyjede v 16:38 hodin. Kromě přislíbeného bohatého programu bude také na rotavském nádraží doplňována voda do tendru parní lokomotivy za pomoci Sboru dobrovolných hasičů z Oloví.

Trasa z vlaku není vhodná pro kočárky a prosíme nechte doma i pejsky. Více o Mikulášské jízdě najdete zde.

autoři: nkr , Eva Jandáková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio