Miloš Urban: Ve hře. Dramatický zážitek při sbírání hub

2. říjen 2022

Mladý milenecký pár narazí na skupinku okostýmovaných lidí hrajících podivnou hru. Zpočátku nevinná zábava se možná změní v boj o život…

Účinkují: Klára Klepáčková, Roman Vencl, Vendula Fialová, Vojtěch Lipina
Napsal: Miloš Urban
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v Českém rozhlase Olomouc

Povídka Ve hře vyšla v povídkové antologii Tajemství stržené masky, kterou v roce 2011 vydalo nakladatelství Listen, jež se specializuje právě na vydávání povídek českých autorů.

Úspěšný spisovatel a překladatel Miloš Urban se narodil před 55 lety - 4. října 1967 - v Sokolově, část dětství prožil s rodiči na československé ambasádě v Londýně, zbytek v Karlových Varech, kde v 80. letech vystudoval gymnázium. Poté odešel do Prahy studovat moderní filologii na Filozofickou fakultu UK a v hlavním městě už zůstal.

Miloš Urban

Už více než dvacet let je kmenovým redaktorem nakladatelství ARGO, které vydává i jeho romány. Debutoval v roce 1998 románem Poslední tečka za rukopisy, který podepsal ještě jako Josef Urban. Svůj další román, gotický horor Sedmikostelí, už vydal pod svým plným jménem Miloš Urban. Za „zelený“ román Hastrman získal v roce 2001 cenu Magnesia Litera. V roce 2018 podle něj muzikant a režisér Ondřej Havelka natočil stejnojmenný film. Filmovou podobu dostal o pár lety dříve i mysteriózní příběh románu Santiniho jazyk, který natočil režisér Jiří Strach. Stejný příběh pod stejným jménem zpracovalo i Městské divadlo v Brně. V roce 2019 vydal Miloš Urban Kar, románovou poctu Karlovým Varům, městu, kde prožil část dětství a mládí. Jeho poslední knížkou je letošní román Továrna na maso, příběh z pražských Holešovic 20. let 20. století. Miloš Urban je také autorem mnoha povídek, které většinou publikuje v povídkových antologiích, jež pravidelně vydává nakladatelství Listen.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio