Milovníci archeologie vyrazí v sobotu na Strádov

13. červenec 2022

Archeologické léto je opět tady a milovníci historie se mají na co těšit i v Pardubickém kraji. Na komentovanou prohlídku zříceniny hradu Strádov zve archeolog Východočeského muzea Jan Musil.

„Cílem akce je popularizovat naši práci, seznámit širokou veřejnost se zajímavými památkami naší minulosti. V období mezi červnem až polovinou září je možné navštívit až 90 archeologických lokalit.“

Historie hradu

V Pardubickém kraji zavede komentovaná prohlídka zájemce o archeologii a historii ke zřícenině hradu Strádov nedaleko Nasavrk. „Historie Strádova je relativně krátká. Někdy v 60. až 70. letech 14. století patřila zdejší krajina olomouckým biskupům. Strádov se z anonymity písemných pramenů vyloupne až někdy v roce 1374, kdy je zmiňován Jaroš Lacembok z Chlumu a ze Strádova, tedy první známý držitel. Ale jak ukazují archeologické nálezy a dispozice, tak hrad vznikl ještě před polovinou 14. století. V 80. letech přešel hrad na jeho syna Jindřicha Lacemboka, který hrad držel někdy do 90. let 14. století,“ přibližuje historii Jan Musil.

Zřícenina hradu Strádov

Coby věrný královský dvořan se Jindřich dostal do konfliktu se zbytkem východočeské vyšší šlechty. Hrad byl v roce 1399 obléhán a dobyt, to byla pro Jindřicha potupa a začal napadat statky ostatní šlechty. „To je zajímavé, protože v předpolí Strádova máme takové objekty, které by se daly označit jako krátkodobé sídliště nějaké lapkovské družiny. Takže je možné, že se Jindřich na Strádov ještě na chvilku vrátil a podnikal odtud vojenské výpravy na území svých soků,“ říká Jan Musil.

Co návštěvník uvidí

„Když se podíváme do různých propagačních materiálů, tak se dozvíte, že hrad Strádov je malý hrádek, jeden z nejmenších v naší části Východních Čech. Ono tomu tak není. To co se dnes považuje za hrad je jen jeho třetina. K hradu bylo rozsáhlé předhradí, na které se podíváme, na zbytky hradní cisterny vytesané do skály a řekneme si něco o pozůstatcích lapkovské družiny a další detaily,“ říká Jan Musil.

Kdy a kde

Zájemci s sebou na prohlídku nepotřebují nic speciálního. „S sebou si vezměte jídlo, pití, dobrou náladu, eventuálně pláštěnku, i když déšť nehlásí. V sobotu 16. července v devět hodin před vstupem do obory u pomníčku Františka Bokvaje se budu těšit.“

Prohlídka je zdarma, ale je nutné si dopředu rezervovat místo na stránkách www.archeologickeleto.cz, nebo na e-mailu musil@vcm.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.