Milovníky divoké přírody láká Červený vrch u Otova

12. říjen 2021

Poblíž obce Otov na Domažlicku se nachází přírodní památka Červený vrch, která jistě stojí za návštěvu i přesto, že se jedná o ne zcela snadný a dobře přístupný terén.

Bývalý lom

Předmětem ochrany lokality je opuštěný lom se zachovanými žilami pegmatitu. Mezi modříny, smrky a borovicemi je možné zahlédnout například srny, kterým klidná lokalita poskytuje úkryt. Z Červeného vrchu jsou také krásné výhledy například na CHKO Šumava.

„V 50. letech 20. století tady těžba skončila. Lom se opustil a od té doby je vidět, že zde probíhá sukcese,“ uvedl pracovník úseku ochrany přírody a krajiny Krajského úřadu Plzeňského kraje Václav Spurný.

Přímo k lomu se turisté nedostanou

V západní polovině přírodní památky se nachází vytěžené jámy a ve východní lze najít zejména odvaly. Území je dnes zarostlé a lom je kvůli tomu špatně viditelný. Navíc se lom nachází za plotem a turisté se k němu tím pádem nedostanou. „Turisté by v žádném případě neměli plot přelézat nebo jej nějakým způsobem zdolávat, neboť se jedná o poddolované území a hrozí nebezpečí úrazu,“ varoval Spurný.

„Nejjednodušší cesta na Červený vrch vede z Meclova směrem na Otov, kde necháte na polní cestě auto. Po této cestě můžete dojít do lesního komplexu, kde se nachází toto chráněné území,“ doplnil Václav Spurný.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio