Minimalismus je nejen o odpoutání se od nadbytečných věcí

Marcela Janská z Plzně se označuje za průvodkyni laskavým minimalismem. Jak říká, téměř 10 let minimalistické praxe ji naučilo být tolerantní a nevyžadovat od sebe ani ostatních život jen s minimem věcí.

Životní styl minimalisty z pohledu Marcely Janské vám do života vnese nejen pořádek, ale také prostor pro všechno, co v životě skutečně chcete mít. A nemusí jít jen o věci hmotné. „Jsou mladí lidé, kteří začínají, když ještě nemají tolik věcí kolem sebe. A pro ně je mnohem důležitější ta část, kdy se na ně valí informace, vlastně to nehmotné,“ vysvětluje průvodkyně laskavým minimalismem a radí, jak s utříděním si svého života začít.

Už od podzimních plískanic a potom v zimě do sněhu a mrazu dáváme svým pejskům na delší venčení oblečky pro zahřátí. Šití takových oblečků je jedním z koníčků Líby Láskové z Kolovče. Neobléká ale malá plemena psíků, jak bývá zvykem. Z čeho a pro koho paní Líba oblečky šije, vyzvídala Martina Sihelská.

Důležitou součástí zásob příznivců kytek k jídlu jsou sušené květy. V zimě, kdy nic neroste, si jimi přizdobují nejrůznější jídla. Vyzkoušejte recept autorky květinových kuchařek Jany Vlkové na pěnu z husích jater a uvidíte, jak ji barevně oživí sušené okvětní lístky česneku, měsíčku nebo chrpy. Výsledek úsilí vynaloženého v kuchyni vám dozajista i zlepší náladu.

Zveme např. na výstavu Nepál - tajemné království Mustang od 1. 2. do 31. 3. v Městské knihovně Karlovy Vary, na turistický pochod Zimním krajem léčivých vod 4. 2. se startem v Mariánských Lázních a na přednášku Libora Drahoňovského Písecko: krajina mostů 6. 2. v M-klubu v Plzni.

Natrhali a nasušili jste si na podzim plody hlohu a teď nevíte, co s nimi? Vám všem, kteří hložinky doma máte, vzkazuje fytoterapeutka Monika Šedivcová: „Protože jsou hložinky tvrdé a plody, dáme je do studené vody a necháme přejít varem. Hložinky se užívají na srdce.“ Bylinkářka rozebírá účinky nejen hložinek, ale také květů a listů hlohu.

Patří mezi vaše pokojové rostliny lopatkovec, ale moc se mu nedaří a nekvete? Designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská vyjmenovává možné důvody a přidává doporučení, jak se o lopatkovec správně starat.

Jak známo, houby jsou velmi odolné a mají i další zajímavé vlastnosti. Uvažuje se dokonce o jejich využití v elektronice, což neuniklo Zdeňku Hájkovi, předsedovi Mykologického klubu Plzeň. O které houby konkrétně se jedná?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.