Ministerstvo zdravotnictví uvolňuje další opatření. Týká se roušek i hromadných akcí

19. červen 2020 06:20

Od července nebudeme muset plošně nosit roušky. O zrušení opatření, které vláda přijala kvůli šíření koronaviru, rozhodlo ministerstvo zdravotnictví na doporučení odborníků. Důvodem je dobrá epidemiologická situace. Povinnost mít zakrytá ústa a nos zůstane jen v ohniscích nákazy. Od pondělka se také mění limit počtu účastníků pro hromadné akce.

Počet lidí na veřejných akcích se zvýší z 500 na 1 000. Pokud ale půjde o hromadnou akci, kde organizátor vytvoří oddělené sektory, může to být až 5 000 lidí s tím, že v každém sektoru nesmí být víc než 1 000 lidí. Ti se nesmí potkat, takže každý sektor musí mít vlastní vstup a zázemí, tedy občerstvení a toalety. Zároveň se od pondělka ruší i limit pro zoologické a botanické zahrady, kde dosud opatření dovolovala 250 lidí na hektar. Nově toto bude bez omezení.

Roušky sundáme 1. července, ale ne všude

Nošení roušky bude dál povinné v oblastech, kde se nákaza stále šíří, tedy v takzvaných ohniscích. Za dlouhodobě rizikové regiony hygienici označují Moravskoslezský, Olomoucký a Středočeský kraj a Prahu. Ta patří i mezi aktuální ohniska nákazy, vedle ní je to ještě Karviná a Olomouc. V těchto místech a i v případných dalších, kde bude docházet k šíření koronaviru, budou veškerá opatření dál platit.

Od začátku července budou moci restaurace a bary mít otevřeno i přes noc – ruší se tedy opatření, kdy musely zavřít ve 23 hodin večer a otevřít nejdřív v 6 hodin. V kinech, divadlech a dalších sálech bude možné jíst a pít.

Už od pondělka 22. června provozovatelé restaurací nebudou muset dohlížet na to, jestli lidé dodržují dvoumetrové rozestupy a vynechávat tak například volné stoly. Také toto uvolnění nebude platit pro ohniska nákazy, aktuálně Prahu, Karvinou a Olomouc.

Pro vysvědčení si můžou přijít všechny děti

Příznivé změny nastávají i pro lázeňský sektor. Od 22. června se ruší opatření, které ukládá poskytovatelům lázeňských služeb povinnost poskytovat skupinové léčebné procedury za účasti nejvýše 10 osob, zároveň se rozvolňují pravidla pro společné stravování lázeňských hostů. Změny čekají také studenty. U přijímacích zkoušek na vysoké školy budou moci za podmínky nošení roušky sedět ve vzdálenosti bližší než 2 metry. Dobré zprávy přináší mimořádné opatření také pro všechny žáky – na konci školního roku si budou moci osobně přijít pro vysvědčení.

Hygienici přesto dál upozorňují na to, že je nezbytné myslet v místech se zvýšenou koncentrací osob na důslednou hygienu rukou. I nadále je doporučeno se takovým místům spíše vyhýbat. Pokud se necítíte zdravotně dobře, zůstaňte doma, vyhledejte pomoc lékaře či se obraťte na příslušnou krajskou hygienickou stanici.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio