Ministerstvo zemědělství podpořilo Pošumaví

Místní akční skupina Pošumaví byla stejně jako v loňském roce podpořena ministerstvem zemědělství, aby na svém území uskutečnila v rámci programu Leader ČR sedm investiční akcí. Celková dotace činí opět čtyři a půl milionu korun. Podmínkou však je, že vše musí být hotovo i zúčtováno do konce roku. Letos zůstane nejvíce peněz ve Švihově.

Švihovští si za více jak dva miliony korun zrekonstruují veřejné osvětlení, přičemž město dostane zaplaceno zhruba šedesát procent nákladů. Původní osvětlení je staré půl století. Nové osazení bude jen jednou z částí celkové revitalizace města. Postupně naváže budování parkovišť a přístupových cest tak, aby vše odpovídalo vzhledu a funkci městečka s národní kulturní památkou - vodním hradem Švihov.

peníze, finance, výpočet

Vybrané investiční akce jsou tak Evropskou unií podpořeny, ale pokaždé jsou nutné poměrně značné vlastní peníze. Výše vlastního podílu je vlastně největším úskalím všech projektů, ale možnost podpory je pak skutečně různorodá. Například Hartmanice si kupují společenský stan, mobilní podium včetně hudební aparatury. Mohou se tak vrátit k pořádání tradičních poutí, které dostanou díky technickému zázemí větší rozmach.

Peníze z programu Leader ČR ale nejsou určeny jen pro města a obce. Může se o ně ucházet jakýkoli subjekt na vyznačeném území. Dostalo je například také Zemědělské družstvo Měčín, které pořizuje nový regulační systém větrání do farmy Radkovice. Díky rozšíření klimatizace mohou tamní zemědělci zachovat výkrm pekingských kachen. Zrovna tak klatovská společnost AgAkcent, která se zabývá poradenstvím pro obce, mohl zakoupit malotraktor a svoje služby v regionu rozšířit. Členské obce budou moci techniku užívat, aniž by výrazně zatěžovaly vlastní rozpočty.

peníze

Za určitých podmínek je ale možné čerpat peníze z Leaderu nejen na zemědělskou techniku, ale také na stále aktuální starost všech obecních samospráv - na údržbu a opravy kostelíků a kapliček. Prostředky je možné získat i na zlepšení vzhledu krajiny. To se například děje ve Svéradicích, kde vyčistí vrch Kostelík s kaplí sv. Bartoloměje. Upraví současný porost a remízky, vysází nové stromy, květnatou louku a zabudují tam lavičky. Jde totiž také o to, aby upravené, čisté a atraktivní prostředí celého území lákalo k návštěvě, co nejvíce lidí.

Spustit audio