Místní knihovna v obci Zruč-Senec u Plzně funguje v bezkontaktním režimu

19. březen 2021 14:40, aktualizováno

K bezkontaktnímu předání knih slouží v knihovně ve Zruči-Senci předsíňka, která je mezi vchodovými dveřmi a vstupem do prostorů knihovny.

„Občané Zruče-Sence si můžou stále chodit pro objednané knihy do knihovny. My jim knihy po objednání připravíme do předsíňky. Když odtud odejdeme, můžou vstoupit, knihy si vzít a zároveň tam nechat knihy přečtené,“ řekla knihovnice Markéta Bocková.

Objednání knih

Možností, jak si čtenáři knihovny v obci Zruč-Senec mohou objednat knihy je několik. S knihovnou se lze spojit telefonicky a knihy objednat. Nebo na e-mail knihovny napsat seznam knížek, které si chtějí vypůjčit. „Každý využívá to, co mu nejvíc vyhovuje. Starší čtenáři nejčastěji telefonují a zároveň nechávají ten výběr na nás,“ sdělila Markéta Bocková.

Veškeré potřebné kontakty najdou čtenáři na webových stránkách obce Zruč-Senec, kde má knihovna záložku. Zde je uveden také odkaz na on-line katalog knihovny, který poskytuje další možnost, jak si knihy objednat.

„Ti mladší nebo technicky zdatnější mají možnost přímo výběr z on-line katalogu, kde se přihlásí pod svým čtenářským číslem a všechny knihy, které máme ve fondu, tam vidí a můžou si je přímo objednat prostřednictvím knihovnického systému,“ popsala Markéta Bocková.

Místní knihovna knihy také rozváží

Maskot pro knihovnu

„My jsme v knihovně každý den a po objednání čtenář dostane informaci, že knihy jsou připraveny. A zároveň se s ním potom domluvíme na čase, kdy si může knihy přijít vyzvednout. Kdyby čtenáři ty časy nevyhovovaly, tak nabízíme ještě službu rozvozu knížek, kterou využívají zejména starší čtenáři. Což je v této době i velká výhoda, nemusí opustit místo bydliště,“ dodala Markéta Bocková.

Knihovna vyhlásila sympatickou výzvu, při které se meze kreativity nekladou. Zapojit se mohou jednotlivci nebo celé rodiny. „Je to pro všechny čtenáře. Hledáme maskota knihovny. Jakýmkoliv způsobem ztvárněného, dle fantazie našich čtenářů. Můžou ho namalovat, vyrobit z jakéhokoliv materiálu a jakýmkoliv způsobem nám dát vědět, že se zapojili,“ doplnila knihovnice Markéta Bocková. Výzva je vyhlášena do 30. června 2021.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio