Místo šunkafleků zapečte těstoviny s tuňákem a brokolicí. Získáte si žaludky i srdce všech u stolu

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. Nemusíte je připravovat zvlášť, naopak skvěle uplatníte zbylé povařené těstoviny. Vrstvit je můžete s jednoduchou rajčatovou omáčkou, bešamelem i různými druhy sýra. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit sýr.

Jídla z jednoho pekáče mají u nás velkou tradici, vždyť kdo by nemiloval už od dětství šunkafleky nebo francouzské brambory? Možností, co v pekáči zapéct, je ale mnohem víc.

Tak vyzkoušejte náš recept na zapečené těstoviny s tuňákem a brokolicí!

Suroviny:
2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (cca 150 g masa), 400 g těstovin (např. penne), 750 ml zeleninového vývaru, 500 g brokolice, 350 ml mléka, 250 ml zakysané smetany, 100 g strouhaného sýra, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 čerstvé feferonky, 80 g sušených rajčat v oleji, 1 lžíce olivového oleje, špetka, strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř

Postup:
Sušená rajčata a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Oloupaný česnek nakrájíme na co nejtenčí plátky. Feferonky očistíme a zbavíme stopky a jadérek. Tuňáka scedíme.
V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme feferonky, česnek, sušená rajčata a krátce restujeme. Poté zalijeme vývarem, mlékem a vmícháme smetanu. Dochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Uvařené těstoviny dáme do vyššího pekáčku, přidáme brokolici, tuňáka a promícháme. Zalijeme omáčkou z hrnce, posypeme sýrem a dáme to trouby rozehřáté na 180° Celsia. Pečeme asi 40 minut.

Jde o ideální typ pokrmu, pokud máte nakrmit víc lidí najednou. Výhodou je krásné prolnutí chutí díky tomu, že se všechny ingredience pečou dohromady.

Oblíbeným základem pro zapečená jídla jsou těstoviny různých tvarů, které lze proložit dalšími surovinami a zapéct dokřupava.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.