Místo zbouraného domu na rohu Masarykova náměstí vyroste hotel

5. červen 2019 11:47

Netradiční pohled nabízí teď roh Masarykova náměstí v Plzni. Bagry strhly starý rohový dům z 19. století. Na jeho místě by měl být hotel s minipivovarem.

Držákem na billboardy a plakátovací plochou, tím vším byl v posledních letech dům na rohu Klatovské třídy a Masarykova náměstí. Zchátralá stavba nebyla pod nánosem všech možných poutačů skoro ani vidět a dál chátrala. Po letošních Slavnostech svobody se do rohového domu zakously bagry. 

„Byl to jeden z prvních domů, který se nacházel na Klatovské cestě. Tady se nacházíme poměrně daleko od historického jádra. Někdy po polovině 19. století se Plzeň začala tímto směrem rozšiřovat a tento dům tu stál jako jeden z prvních, kolem byly pole. Na náměstí T. G. Masaryka tou dobou stál jen vojenský sklad a vojenská pekárna,“ přiblížil předseda Plzeňského centra filosofie a umění a průvodce Lukáš Houška. „Byl tady velký vjezd, kam se dalo zajíždět s vozy. Jsou tady sklepy s pískovcovými klenbami, takže se tady mohlo skladovat pivo, pravděpodobně tady byla hospoda. A Plzeňané si pamatují, že tady v 80. a 90. letech byla prodejna masa a uzenin a také holič. Poslední nájemníci byli vystěhováni na konci 90. let s tím, že tady bude probíhat rekonstrukce,“ pokračoval ve vyprávění.

Po letech by se na místo mohlo vrátit pivo

Podle katastru nemovitostí je majitelem pozemku, na kterém stál rohový dům, firma T.G., a.s. Na otázku, co starý zchátralý dům nahradí, vedení firmy Českému rozhlasu odpovědět nechtělo. Podle Miroslava Knotka z úřadu centrálního plzeňského obvodu místo prázdné nezůstane. „Bude zde vybudován hotel se šesti nadzemními podlažími a jedním nadzemním, budova bude mít 20 metrů. Objekt byl umístěn v souladu s územním plánem, následně bylo vydáno územní rozhodnutí, Magistrátem města Plzně, odborem stavebně správním, příslušný stavební úřad vydal pro budoucí objekt stavební povolení,“ informoval.

O několikapatrovém hotelu s minipivovarem hovoří studie, kterou v minulosti pro roh Masarykova náměstí zpracovala plzeňská firma AVE Architekt. Studie je ve vývěsce u sídla firmy. Jestli bude skutečný dům vypadat tak nebo jinak a kdy vyroste, není jasné. Také architekti respektovali přání majitele pozemku a další informace neposkytli.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio