Mistři kováři představí své řemeslo na sympoziu v ZOO

16. květen 2006

Poprvé se v plzeňské zoologické zahradě uskuteční Kovářské sympozium. To navazuje na loňské sochařské sympozium a začíná ve středu 17. května na statku Lüftnerka a v jeho okolí. Na čtyřdenní akci chtějí desítky řemeslníků představit poněkud opomíjené kovářské řemeslo. Předvedou svůj um od kování koní přes výrobu nářadí a mříží až po zhotovení drobných uměleckých předmětů.

Jak potvrdil předseda Kovářského společenstva pro Plzeňský kraj - Stanislav Sedlák - návštěvníci uvidí, jak z kovu vznikají umělecká díla stejně jako užitkové předměty, protože mnozí si nedovedou představit, co přesně práce kováře obnáší. Tady uvidí, že dnešní kovář pracuje ručně s železem a ohněm, aby vytvořil něco užitečného nebo krásného, přičemž mnohdy ještě používá postupy našich předků. Návštěvníci se mohou podívat na kování nářadí, plastik nebo okování koně od začátku do konce.

V celé ČR je zhruba na pět set kovářů. V plzeňské zoologické zahradě by se mělo vystřídat zhruba pět desítek mistrů a na dvacet učňů, kteří jsou pozváni z učiliště v Oselcích na Plzeňsku. Všechny věci, které kováři na sympoziu vytvoří, zůstanou na výstavě na statku Lüftnerka.

Logo

Kovářské sympozium potrvá v plzeňské zoo až do neděle a v následujících letech by se po roce mělo střídat se sochařským sympoziem.

autor: mkl
Spustit audio