Mistroství Evropy v basketbalu ovládlo Klatovy

3. srpen 2019 08:51

Klatovy se staly na tento týden městem basketbalu. Celkem 16 týmů hráček do 20 let se utká o titul mistryň Evropy. Evropský šampionát začal pod Černou věží už v sobotu.

České basketbalistky vstoupily do  mistrovství Evropy do 20 let na klatovském zimním stadionu v sobotu od 18 hodin zápasem proti Rusku. Jak prožívala děvčata čas před zápasem v domácím prostředí? Doufala, že jim fanoušci pomohou k medaili? Výběr amerického trenéra Kena Scalabroniho chce rozhodně podpory českého publika využít a jako nováček, který loni postoupil z B divize, zabojovat o nejvyšší příčky.

 „Budeme rádi, když se lidé přijdou podívat a když nám zafandí,“ přemýšlel před zápasem asistent Kena Scalabroniho Pavel Kubálek, kolik diváků si najde cestu na klatovský zimní stadion. České hráčky registrují velký zájem z okruhu svých příbuzných a známých. „Úplně to spočítané nemám, ale většina lidí, kteří nás sledují, chce přijet, takže si snažíme s holkama na zápase nějak povyměňovat lístky, protože jich nemáme dost,“ popsala zájem svého okolí o šampionát české křídlo Veronika Voráčková.

Ta byla před rokem vyhlášena nejlepší hráčkou turnaje divize B, který české hráčky v Rumunsku ovládly. Před svými známými by se ráda předvedla i její spoluhráčka Simona Sklenářová. „Malé ambice nemáme, chceme svým fanouškům vzkázat, že umíme hrát basket a chceme jim vrátit to, že přijdou a budou se na nás dívat,“ uvedla.

Věří v týmovou práci

V základní skupině C se český tým utká s Ruskem, Švédskem a Polskem. Pořadí pak určí dvojice pro osmifinále, kde mladé Češky mohou narazit na Německo, Itálii, Francii nebo Nizozemí. „Já si představuji, že ten tým bude šlapat jako jeden organismus a že se všichni budou vzájemně doplňovat. Věřím, že do zápasů může nastoupit maximální počet hráček,“ řekl Kubálek.

Čtěte také

Trenéři národního týmu věří  všem 12 nominovaným hráčkám, jsou ale jména, od kterých se očekává i něco navíc. Patří mezi ně Kristýna Brabencová, Julie Pospíšilová nebo Veronika Voráčková. „Nevím, jestli se o mě trenér opírá, ale snažím se do toho dát všechno. Já, Jula a Brabi jsme zkušenější a dirigujeme tým, není to jenom na mně,“ řekla k tomu Voráčková.

autoři: Vladislav Janouškovec , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio