Mladé kopřivy pročišťují krev a podporují krvetvorbu, dlouhodobě je ale neužívejte

29. duben 2021

Za jednu z našich nejlepších bylinek považuje kopřivu fytoterapeutka Monika Šedivcová. Nejsilnější účinky podle ní mají čerstvé mladé kopřivy, které se dají trhat přibližně do 15. května.

Vedle dalších tělu prospěšných látek kopřivy obsahují železo, takže jejich užívání pomáhá při anémii. „Kopřiva také příznivě ovlivňuje slinivku břišní, doporučuje se i diabetikům, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Dále se tato bylinka uplatňuje při zánětech močových cest a ledvin. Výborná je na čištění krve a akné, rádi ji mají teenageři, protože výrazně zlepšuje stav pleti při akné,“ vyjmenovává klady kopřivy fytoterapeutka Monika Šedivcová.

Mladé kopřivy bychom ale neměli užívat dlouhodobě, ani kopřiva totiž není bez rizika nežádoucích účinků. „Vyplavuje vápník z těla, proto nelze radit užívání delší než 10 až 14 dnů,“ upozorňuje bylinkářka. Opatrné by v tomto směru měly být především ženy po 40. roce věku, kterým v souvislosti s nástupem hormonálních změn začíná ubývat kostní tkáň a zvyšuje se riziko osteoporózy.

I lidé léčící se s nemocnými ledvinami nebo s poruchou krvetvorby by podle Moniky Šedivcové měli užívání kopřiv konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, případně se jim úplně vyhnout. Totéž platí pro pacienty, kteří berou léky na ředění krve. Kopřivy také nejsou vhodné pro malé děti.

Které byliny podporují krevní oběh? K čemu jsou dobré listy břízy? Může alergik na pyl jíst květy sedmikrásek? Jaké účinky mají peruánské byliny marco a maca? Které bylinky napomáhají spalování tuků a podporují hubnutí? I těmto dotazům se v bylinkářské poradně věnuje fytoterapeutka Monika Šedivcová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio