Mládě sněžného levharta z plzeňské zoo už má jméno - Chandra!

3. červenec 2015
Zprávy , Zprávy

Jedenáctitýdenní samička vzácné asijské šelmy žije se svou matkou ve skalnatém výběhu pod statkem Lüftnerka. Zatím neváží ani čtyři kilogramy, má se ale k světu.

Mládě irbise horského, neboli sněžného levharta má hustý skvrnitý kožíšek, velké tlapky a modré oči. Ikdyž vypadá spíše jako roztomilá plyšová hračka, je to divoká himalájská šelma.

„Návštěvníci ji dobře uvidí z vyhlídky u statku Lüftnerka v blízkosti koziček holandských," řekl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Plzeňské zoo se tento druh podařilo rozmnožit už potřetí. Před lety v zoo odchovali Asama a Asuku, později pak samičku Binal. Irbisy chovají desítky zoologických zahrad, jejich množení se v Česku daří.

Rodičům kotěte, chovnému páru Nantschanovi a Jarmile je kolem jedenácti let, Chandra je tak pro ně možná už posledním potomkem. Koordinátor chovu totiž dává povolení k rozmnožení vždy po několika letech. Předchozí vrh sněžného levharta měla plzeňská zoo před pěti lety. A zatímco první várka mláďat dostala jména začínající na A, mládě z druhého vrhu má jméno začínající písmenem B, tohle kotě bylo pokřtěno tak, aby jeho jméno začínalo písmenem C.

„Já jsem vybrala jméno Chandra, což je jméno indického původu, v hindštině. Znamená to měsíc zářící, svítící, já to vnímám jako zářící hvězda a myslím si, že to je pro irbise příznačné jméno. Doufám, že bude dělat návštěvníkům radost, líbí se mi moc," uvedla místostarostka prvního městského obvodu v Plzni Ivana Mádlová, která mládě křtila.

Irbis horský je blízkým příbuzným levharta, jaguára, tygra i lva. Tato šelma je samotářská, plachá a obývá vysokohorské himálajské biotopy. Vystupuje až do nadmořské výšky 5 kilometrů. Její světlý smetanově plavě šedý kožich tvoří hustá a dlouhá srst. Ta pomáhá irbisům udržovat teplo i v nízkých teplotách velkých výšek. Sněžný levhart je vyslovený skokan, díky svým dlouhým zadním nohám dokáže skočit až 15 metrů, rovnováhu mu přitom pomáhá udržovat dlouhý ocas. Dospělý samec může měřit kolem dvou metrů, vážit může až 50 kilogramů. Irbis už z mnohých míst úplně vymizel, ve volné přírodě je tak stále vzácnější.

Jedenáctitýdenní samička irbise horského, neboli sněžného levharta Chandra. Na snímku je mládě s chovatelem Václavem Trejbalem
autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio