Mladí hudebníci si z Pražského jara odvážejí ceny vyrobené v Karlových Varech

17. květen 2005

Karlovarské firmy podporují mladé umělce. Pro vítěze 57. ročníku Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro vyrobila ceny karlovarská sklářská firma. Ceny pro první až třetí místo obou kategorií vytvořili výtvarníci podle návrhu akademického malíře Oldřicha Lípy.

Pro každý ročník soutěže Pražské jaro navrhuje Oldřich Lípa originální podobu cen, která vychází z daného oboru. A protože v letošním ročníku mezinárodní hudební soutěže soutěžila smyčcová kvarteta a hráči na cembalo, inspiroval se Oldřich Lípa právě u těchto nástrojů. Jedná se o skleněné bloky, které vychází z tvarů hudebního nástroje. Každé místo pak bylo odlišeno barevně. Letos byly ceny laděny do odstínů žluté, modré a zelené.

Ve smyčcových kvartetech ceny získalo Haasovo kvarteto, Penguin Quartet z Česka, Siegen Quartet z Korejské republiky a Rubens Quartet z Nizozemí. V oboru cembalo byla první cena udělena Morwaread Farboodové ze Spojených států a Irině Zahharenkové z Estonska. Tito mladí umělci prokázali svůj talent na skladbách například Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Wolfganga Amadea Mozarta nebo Domenica Scarllatiho. Kromě cen karlovarské sklářské firmy získali ocenění hudebníci také ceny od Nadace Český hudební fond, cenu Českého rozhlasu a v neposlední řadě také cenu nadace Gustava Mahlera.

Logo
autor: Dana Rampáčková
Spustit audio