Mladí o naší nedávné historii nejsou moc informováni, říká regionální ředitel organizace Post Bellum

2. srpen 2021

Jiří Kunc je regionálním ředitelem neziskové organizace Post Bellum, která vytváří projekt Paměť národa. Paměť národa je největší databází příběhů lidí, do jejichž životních osudů markantně zasáhly totality 20. století.

Post Bellum úzce spolupracuje také s Českým rozhlasem, na jehož vlnách je už 15 let vysílán pořad Příběhy 20. století, připravovaný ředitelem Post Bellum Mikulášem Kroupou a Adamem Drdou, aktuálně na stanici Český Rozhlas Plus v neděli od 20 hodin.

Jiří Kunc s moderátorem Michalem Jančaříkem

"Snažíme se hodně pracovat s mladou generací, protože výuka historie v našich školách většinou končí rokem 1945 a mladí tak často o naší nedávné historii nejsou moc informováni," říká Jiří Kunc. "Děláme tedy pro základní a střední školy řadu různých workshopů, kde jsou žáci v rámci jednoho dopoledne staveni do kritickych situací, ve kterých se v reálu nacházeli třeba jejich babičky a dědové, vše samozřejmě s patřičným komentářem," popisuje.

V Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje najdete do 12. září výstavu Osvobození bez svobody. "Za pomoci tabletu a další techniky se návštěvníci dostanou velice blízko osudům čtyř lidí z Plzně a okolí, kteří za komunismu prožili velice ožehavé situace," dodává Jiří Kunc.

autor: Michal Jančařík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio