Mladí plzeňští umělci polepili budovu bývalého sídla KSČ ručně malovanými plakáty

17. říjen 2019 11:35

A máte to polepený. Netradiční akcí zvou studenti plzeňských uměleckých škol na novou výstavu věnovanou totalitě a sametové revoluci. Na budovu bývalého Krajského výboru KSČ v Plzni vylepili desítky napodobenin plakátů, které tam visely před 30 lety.

„Tehdy jsme to dělali aktuálně podle toho, co bylo v novinách. Třeba to, aby lidi četli Pravdu, že píše pravdu,“ vybavil si hektickou listopadovou dobu Jiří Albrecht, tehdy student lékařské fakulty Karlovy univerzity v Plzni.

„Přes noc jsme měli službu na Lékařské fakultě na Pavláku, tam všichni měli fixu a psali na tabuli jeden slogan. Nějaké slogany lepili sem, anebo služba vyrazila na Lochotín a všechny auta to tam měly za stěračema. Polepili jsme uvnitř i tramvaje,“ zavzpomínal Jiří Albrecht.

Jenže jak to tehdy všechno skončí nemohl nikdo tušit a studenti měli strach. „Měli jsme hrst francouzských pasů, já jsem například měl bolivijský. Věděli jsme, že ta represe může přijít a někteří z nás s tím represivním aparátem měli rodinnou zkušenost. Když tě zabásnou, musíš se hlásit, když ne, bude se ptát Reuters nebo Hlas Ameriky estébáků kde jste nebo nejste. A párkrát se nám to hodilo. To byly věci, které se týkaly bezpečnosti. Přišla i nabídka britských vysokých škol, že když to nevyjde, můžeme tam dostudovat. To byla velká úleva, že bylo kam emigrovat,“ popsal jeden z tehdejších aktérů, lékař a nyní starosta plzeňského obvodu Radčice Roland Arias Anaje.

Téma je jasné: Listopad 1989

Netradiční výzdoba bývalé budovy Krajského výboru KSČ je vlastně pozvánkou na výstavu Listopad 1989 v Plzni. Plakáty vytvářeli studenti dvou plzeňských uměleckých škol podle dochovaných dobových podkladů kopie plakátů z roku 1989, na dalších ale zapojili i svou vlastní fantazii.

„Máme tu i jeden leták napsaný v azbuce. Takže myslím, že pochopili velmi dobře, o co nám vlastně jde. To byl i náš původní záměr. Chtěli jsme, aby nejen slepě opsali něco, co my jim poskytneme, ale aby se nad tím trošku zamysleli, a přemýšleli i nad tím, proč je tehdy studenti vylepili a proč to dělali v noci,“ řekla Lucie Kuníková ze Západočeského muzea.

Výstava s názvem „Listopad 1989 v Plzni aneb Na podzim padá listí a komunisti“ se veřejnosti otevře poprvé tento pátek 18. října.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio