Mladí umělci vyzdobili ubytovnu uprchlíkům

3. červen 2022 19:55, aktualizováno

Studenti plzeňských uměleckých škol vyzdobili barvami a pohádkovými motivy ubytovnu v Čechově ulici v Plzni. Chtěli tím potěšit děti a ženy, které do Plzně uprchly z Ukrajiny před válkou.

Dočasný domov našly desítky lidí, které vyhnala z Ukrajiny ruská agrese, v ubytovně v Čechově ulici. Převážně ženy s dětmi tam tráví jaro, které si původně plánovaly jinak. Zatímco děti si teď hrají na zahradě ubytovny, mámy a babičky ve stresu a s obavami na dálku sledují, jak na jejich města a blízké dopadají bomby.

Díky plzeňské výtvarnici Anně Arnetové a studentům středních uměleckých škol je teď ubytovna přece jen trochu veselejším a barevnějším místem. Studenti ze střední odborné školy Nerudovka vymalovali barvami dětské herny. Druhý tým složený z šesti studentek umělecko-průmyslové školy Zámeček pro změnu vyzdobil dlouhou stěnu na zahradě za ubytovnou.

Karpaty s motivem z pohádky

Anna Kaiserová studuje třetím rokem malbu na Zámečku. „Chtěli jsme se spolužačkami ukrajinským dětem, které tady bydlí, zpříjemnit pobyt. Je to motiv z ukrajinské pohádky O Rukavičce,“ popsala. Autorkou návrhu malby na osm metrů dlouhou a tři metry širokou stěnu je Bára Poslední. „Šlo o rozvržení těch tří plánů. Museli jsme nejdřív válečky akrylovými barvami natřít modrou jako oblohu a zelenou krajinu, postupně se to promalovávalo do žluté barvy pole, aby to trochu znázorňovalo ukrajinskou vlajku, krajina má znázorňovat Karpaty,“ vysvětlila.

„Práce se studentkám povedla, z praktické části dostanou určitě jedničku,“ pochvaloval si vyučující Miroslav Šisler. Výmalba se líbí i paní Natálii z Doněcké oblasti. „Chtěla bych hlavně poděkovat všem českým lidem za pomoc,“ řekla s dojetím.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio