Mladíci na Lochotíně měli nehezkou zábavu se psem. Policie to šetří jako týrání

30. říjen 2020 15:30

Chlapci se dopustili trestného činu, když se psem uvázaným na vodítku točili ve vzduchu. Prapodivné zábavy si naštěstí všimla paní Veronika, rovněž majitelka psa, a malé, pravděpodobně čivavě, tak možná zachránila život.

Veronika venčila svého mazlíčka a když se blížila k fontáně u lochotínského bazénu, všimla si party chlapců, kteří si hráli s pejskem. „S vodítkem točili dokola až zvíře vyzdvihli do vzduchu,“ popsala Veronika svůj zážitek. Mladíky v jejich zábavě vyrušila a patřičně jim vynadala.

V podobných případech je ideálním řešením zavolat na tísňovou linku 156 nebo 158. Vyfotit pachatele či zavolat policii však Veroniku v tom okamžiku nenapadlo. Okolní přihlížející na situaci nijak nezareagovali, Veroniky se nezastali a všichni nakonec raději odešli.

Soud bude rozhodovat o přidělení trestu

Veronika si nehezký zážitek nenechala pro sebe, a ještě toho večera příběh zveřejnila na sociálních sítích. Také se obrátila na radnici prvního plzeňského obvodu a posléze i na Městskou policii Plzeň, které se podařilo zjistit, že je vše zdokumentováno na záznamu z městského kamerového systému. Pro podezření ze spáchání trestného činu neznámým pachatelem předala městská policie případ včetně důkazního materiálu Policii ČR.

Točit ve vzduchu se psem uvázaným na vodítku může mít pro zvíře fatální následky. „Ať je pes na kšírech nebo na vodítku, vždy je to problém nejen pro páteř ale také hrozí zhmoždění měkkých svalů,“ zmínil veterinář Jiří Ruml. Připomněl také velký stres, kterým si zvíře při podobném týrání může projít, možnou ztrátu vědomí i velkou fyzickou bolest. S týranými zvířaty jak dospělým člověkem, tak dítětem se veterinář Jiří Ruml ve své ordinaci běžně setkává.

O případné vině v kauze týraného psa u bazénu na Lochotíně bude rozhodovat soud pro mládež. Trestem může být například dohled probačního úředníka.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio