Mladiství a alkohol je problematika, kterou se Plzeň zodpovědně zabývá

30. leden 2008
Tento pořad

Rozsáhlý sociologický průzkum u zhruba tisícovky žáků základních škol a studentů středních škol si nechá ještě letos zpracovat Plzeň. Jako údajně úplně první město v republice se tímto způsobem rozhodlo získat informace od dětí a mladistvých. Sociologové budou zjišťovat, zda, jak, kdy a proč užívají alkohol a drogy nebo třeba jakým způsobem tráví volný čas. O výsledky studie se radnice opře při rozhodování, do jakých zařízení pro mladé investovat peníze.

Podle výsledků dotazníkového šetření první intoxikaci alkoholem zažívají mladí Plzeňané ve věku 13,8. Více než 64 procent z nich navíc uvedlo, že alkohol opakovaně konzumují několikrát týdně, pětina téměř denně. Mladiství dále řekli, že v maximální opilosti se jich už někdy ocitlo 36 procent, čtyři procenta často.

Logo

Sociologický průzkum bude dělat Centrum adiktologie, odborné pracoviště Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty pražské Univerzity Karlovy. Zpracované výsledky radnici předloží ke konci letošního roku.

Plzeň se bude i nadále věnovat problematice komplexně. Vydává ve spolupráci s občanskými sdruženími letáky, skládačky, brožury pro rodiče, podporuje testování alkoholu v na tanečních akcích. Snaží se také o dohodu s plzeňskými kluby a zavedení certifikátu Bezpečný klub. Bary, kluby, herny a další zařízení by ho obdržely poté, co začnou dodržovat určité standarty.

Logo

V Plzni zatím funguje jediný klub, který rozdává návštěvníkům u vchodu barevné pásky určující jejich věk. Podle toho jim prodává alkohol. Club Star Plzeň k opatření přistoupil ke konci roku po sérii policejních zátahů, při nichž hledali strážníci a policisté v barech, klubech a restauracích opilé mladistvé. Club Star je prvním zařízením, jež se pokouší plnit podmínky nového projektu města s názvem Bezpečný klub.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio