Mladý a talentovaný hudebník Jakub Škarda natáčel v Českém rozhlasu Plzeň

23. leden 2023

Osmnáctiletý Jakub Škarda z Plzně je muzikant, který se do plzeňského studia Českého rozhlasu vrací – s různými hudebními uskupeními - čím dál častěji a jeho talent si zaslouží pozornost. Nedávno dotočil malou sérií nových folklorních nahrávek, na kterých zpívá, hraje na klarinet, dudy a elektrické dudy.

Jakub Škarda a Michaela Vondráčková ve velkém hudebním studiu ČRo Plzeň při pořadu U muziky s Plzeňáky

Jakub Škarda ovládá různé hudební nástroje, zpívá, ale nejvíce času tráví s klarinetem a dudami. V poslední době se začíná uplatňovat také jako autor hudebních úprav lidových písní. Ostatně pochází z rodiny, která je plná skvělých muzikantů - babička s dědečkem jsou emeritními houslisty Plzeňské filharmonie, všestranným muzikantem byl také tatínek Miroslav a maminka Markéta je výbornou zpěvačkou lidových písní. Právě s ní Jakub natočil v loňském roce v našem plzeňském studiu Českého rozhlasu několik nových folklorních snímků.

Dudy a klarinet

Základům hry na dudy se Jakub Škarda naučil u dudáka a výrobce dud Jaromíra Konradyho. Poté pokračoval na ZUŠ Chválenická v Plzni (na dudy a klarinet se učil u Edity Koukolíkové a také hrál v souboru Meteláček), aktuálně se mu pedagogicky věnuje Dalibor Bárta v ZUŠ Třemošná.

Na klarinet a dudy hrál Jakub Škarda v minulosti také v plzeňském Souboru písní a tanců Jiskra a lidové muzice Třemcha z Třemošné, aktuálně je členem Folklorního souboru Úsměv z Horní Břízy, Orchestru lidových nástrojů Plzeňského kraje a kromě toho i orchestru Tremolo z Třemošné.

V loňském roce se Jakub Škarda stal ve hře na klarinet absolutním vítězem v krajském kole a získal také 1. místo v ústředním kole v Praze v soutěži Základních uměleckých škol. Do výčtu jeho úspěchů je třeba doplnit i rok 2018, kdy získal 1. místo ve hře na dudy v ústředním kole Základních uměleckých škol. A pak také loňský rok 2022, kdy opět ve hře na dudy získal 1. místo v ústředním kole stejné soutěže a 1. místo v ústředním kole s dětskou muzikou Třemcha ze ZUŠ Třemošná.

Rudolfinum s Českou filharmonií

Jakub Škarda má za sebou úspěšné přijímací zkoušky na plzeňskou konzervatoř, kde bude svůj talent a hudební dráhu dále rozvíjet. V červnu tohoto roku se jako klarinetista zúčastní projektu České filharmonie, která s vybranými talentovanými žáky odehraje koncert v Rudolfinu.

Spustit audio