Mluvící kontejner nebo kanalizační vůz, který funguje jako čistička. Nejen to ukáže Zelené město

25. duben 2022 19:57, aktualizováno

Ekologickou a přívětivou pro život. Tak Plzeň vidí organizátoři festivalu Zelené město. Mluvící kontejner nebo pokusy pobaví celou rodinu již tento pátek.

Po celý den od 11 až do 19 hodin bude v plzeňském sadovém okruhu v pátek 29. dubna probíhat akce s názvem Zelené město. Pořádají ji významné subjekty města spolu s krajem a magistrátem. Cílem je upozornit na to, jak udělat krajskou metropoli zelenější a jak chránit životní prostředí. „Edukativní i zábavný program zaujme celou rodinu,“ slíbila za organizátory mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Součástí programu bude třeba ukázka, jak lze odbarvit pivo nebo červené víno pomocí aktivního uhlí. „My aktivní uhlí používáme na čištění vody a garantujeme, že je pak vhodná k pití, nevím ale, jestli nějaký odvážlivec ochutná i odbarvené víno,“ žertovala.

U Proluky zaparkuje kanalizační vůz i popeláři

Chybět nebude ukázka nového kloubového trolejbusu nebo mluvící kontejner na odpadky. „Čistá Plzeň přiveze svůj popelářský vůz, zoo představí veselé historky se zvířátky, teplárna přiveze elektrovozidlo a vodárna ukáže své kanalizační vozidlo, které je tak super, že funguje jako malá čistírna odpadních vod,“ prozradila Veselá.

Do iniciativy Zelené město se zapojila celá řada významných subjektů s podporou magistrátu a kraje. „Například Plzeňský prazdroj používá plechovky na pivo, které jsou kvalitnější, ale šetří přírodu. Přestal také používat plastové láhve na pivo,“ uvedla Dana Veselá jeden z příkladů, jak se snaží být zapojené firmy ekologičtější. Dalším z projektů přátelských k přírodě je zelená střecha na vozovně dopravních podniků na Slovanech. „My ve vodárně zase oslavíme 25 let čistírny odpadních vod v Jateční ulici, díky které je voda v Berounce až 20krát čistější,“ uzavřela mluvčí.

autor: Veronika Krátká | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio