Mnohdy nedokážeme povolit sval bez toho, abychom se uvolnili ve své mysli, říká fyzioterapeut

16. červen 2019

Fyzioterapeut Petr Zahradník už několik let pracuje s novorozenci. „Je neuvěřitelné, jakým způsobem všechno kolem sebe registrují. Poslední dobou se tuto zkušenost snažím přenášet do energií. Protože miminka energie okolo vnímají absolutně. Stále více se mně to vyplácí,“ říká.

„Když se bavím s jejich rodiči o tom, aby dokázali udržet dítě v láskyplné energii, vysvětluji, že miminka potom lépe prospívají, lépe spí i tráví. V lidském těle všechno souvisí se vším,“ dodává.

Lidské tělo je shluk energií. Jednou z nejmocnějších je energie naší mysli a našich myšlenek.
Petr Zahradník

Zrcadlo okolí

Podle terapeuta by si rodiče měli udržet především v době sociálních sítí, diskusních fór a přehlcení informacemi z internetu zdravý selský rozum.

„Vždycky rodičům říkám, aby především vnímali, co jim miminko říká, co se mu líbí a co se mu naopak nelíbí, což není zlobení a ani projev naschválu. Je to zrcadlo toho, že něco okolo něj není v pořádku,“ vysvětluje.

Naše děti stále více doplácejí na nedostatek pohybu, varují fyzioterapeuti

páteř, záda, krční páteř, klouby

Vadné držení těla, ortopedické a dechové potíže, bolesti hlavy, ploché nohy. Tyto potíže se vyskytují stále častěji už u dětí předškolního věku. Jednoznačně za to může nedostatek pohybu.

Skládání mozaiky

Zahradník upozorňuje, že je třeba, aby buňky a energie v těle spolupracovaly. Opak vede ke vzniku nemocí, včetně velmi závažných, jako je třeba rakovina.

„Když za mnou přijde pacient, není to jen otázka bolesti ramena, kolena nebo bederního obratle. Často je potřeba zařadit obtíže do prostředí, ve kterém člověk žije, a hledat způsob, jakým uvolnit jeho psychické napětí. Mnohdy vidím, že nedokážeme povolit sval bez toho, abychom se uvolnili ve své mysli,“ vysvětluje fyzioterapeut celostní přístup k léčbě a dodává:

„První otázka na klienta je, co dělá v běžném dni, jak se má a v jakém je rozpoložení. Je to v podstatě skládání celé jeho mozaiky.“

Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Zahradníkem. Bude se věnovat vztahu lidské mysli, těla a bolesti, ale také se rozpovídá o výzkumu, který sám na sobě v posledním půlroce ‚provedl‘.

autoři: Naděžda Hávová , kte
Spustit audio

Související