Mnohostranné využití, minimální nároky. Vypěstujte si mátu

22. květen 2021

Máta je podle designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové rostlina nezmar. Ani nezkušenému pěstiteli se prý nepodaří ji zahubit. Vedle tradiční máty peprné existuje spousta dalších druhů, co byste řekli třeba mátě, která voní po kolínské?

Kuchyni domu Hofmannových v Čečkovicích na Tachovsku vévodí rozebraný historický automobil. Jaroslav Hofmann pro něj vyrobí dřevěnou kostru karosérie. Neobvyklý koníček si vyučeného truhláře získal před více než 30 lety a za tu dobu už vrátil do života pěknou řádku veteránů.

Letos uplyne čtvrtstoletí od úmrtí léčitelky a bylinkářky Boženy Kamenické. Mnozí pamětníci na ni stále s vděčností vzpomínají a dodnes také využíváme její osvědčené receptury. Jaké složení má směs paní Kamenické pro ženy s myomy a jaké pro děti na kašel a průdušky?

Orchideje české přírody – to je název výstavy, na kterou láká Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech. Najdete tam snímky 70 druhů a poddruhů orchidejí rostoucích v české krajině od fotografa Jana Friedeho. Výstava potrvá do 11. července. Jejím cílem je přispět k poznání a zachování orchidejí jako nezbytné součásti naší květeny, která je národním přírodním dědictvím.

Vyzdobte si balkón nebo zahradu barevným větrníkem. Nemusíte ho kupovat, můžete si ho vyrobit. Tohle tvoření není nijak složité ani náročné, takže k němu podle lektorky výtvarných technik Lenky Kohoutové můžete přibrat děti. Potom jim ukážete, jak se větrník točí, když se s ním rozběhnou.

Všeho moc škodí a platí to také pro petržel. Jaké účinky má petržel? Na otázku odpovídá bylinkářka Štěpánka Janoutová.

1 l přírodního vína, 10 čerstvých stonků petržele i s listy, 1 až 2 lžíce vinného octa, 300 g včelího medu. To jsou suroviny, ze kterých si můžete uvařit Srdeční víno.

Zapršelo, tak hurá na houby! Kromě klasických čirůvek májovek jsme našli i vzácné kačenky náprstkovité. Obě jedlé houby popisuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio