Množení bylinek řízkováním je poměrně snadné

14. březen 2020

Řízkováním si můžeme brzy na jaře namnožit trvalky, ať už venkovní nebo ty, které máme doma na přezimování. V březnu řízkujeme např. levanduli, šalvěj, tymián, mateřídoušku nebo aloisii.

„Aloisie trojlistá je vytrvalá bylinka, která ale nesnáší mrazy. Proto ji přezimujeme doma na světlém místě, stačí jí i teplota kolem 3° C. Tahle voňavá rostlina nám zjara začíná rašit. Můžeme ji odříznout a za pomoci práškového stimulátoru nařízkovat,“ říká Štěpánka Janoutová pěstitelka bylin a drobného ovoce ze Sedlecka na Rokycansku.

Aloisie má protiplísňové účinky, vně se proto užívá ke koupelím, zejména nohou. Čaj z ní připravený působí jako antidepresivum, pomáhá i proti bakteriím a virům. V létě její intenzivní aroma odpuzuje hmyz

Postup při řízkování

Ani řízkování venkovních bylinek není nijak složité, ujišťuje Štěpánka Janoutová. „Vezmeme nejlépe zdřevnatělé kousky rostlin, asi 10 až 15 cm dlouhé. Namočíme je do stimulátoru zakořeňování a potom napícháme do sadbovače. Ten můžeme nechat ve skleníku, který není vytápěný. Na řízcích se, jak se rána hojí, postupně vytvoří kaluz. V okamžiku, kdy nám rostliny začnou růst, mají už krásné kořínky. A když ty vyplní celý svůj prostor v sadbovači, můžeme ještě hrnkovat,“ popisuje postup při řízkování bylinkářka. Vzrostlé bylinky vysazujeme na záhon po ledových mužích.

Čtěte také

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.