Množení rýmovníku je snadné, oddělíte část rostliny a dáte ji do vody

27. říjen 2020

"Ve vodě rýmovník pustí kořínek. Ale když ho dáme rovnou do substrátu v květináči a zaléváme, většinou uhnije," upozorňuje farmářka a bylinkářka Štěpánka Janoutová.

Rýmovník se v posledních letech stal oblíbenou pokojovou rostlinou, vyhledávanou především kvůli své vůni a pověsti léčivky. „Existuje velké množství druhů rýmovníku, např. citronový, limetkový… Jednomu se dokonce říká chřipkovník, ten ale tolik nevoní. Účinky ještě nejsou dostatečně probádané, proto bych v užívání byla opatrná,“ zdůrazňuje Štěpánka Janoutová.

Zásady pro pěstování rýmovníku

Rostlina nesnáší průvan ani příliš častou zálivku. „Rýmovník zaléváme, pouze když vyschne. Pokud by byl v mokru, jeho kořeny by uhnily. Je hodně náchylný na průvan, v důsledku poklesu teplot se mu na listech dělají nehezké hnědé skvrny. Je dobré ho zaštipovat, aby nepřerůstal,“ radí pěstitelka. Stejně jako další rostliny i rýmovník přesazujeme na jaře.

Účinky rýmovníku

„Neměla bych obavy užívat rýmovník na inhalace, je plný různých voňavých silic, které uvolňují dýchací cesty. Takže buď ho spaříme horkou vodou a inhalujeme, nebo jen rozlomíme lístek a voníme k němu. Pomůže to při problémech s rýmou a průduškami,“ uvádí Štěpánka Janoutová.

Lidé z rýmovníku připravují i sirup, masti a nejvíce čaj. „Volila bych jen slabší nálev. Čaj by měl snižovat vyšší krevní tlak a také zprůchodňovat dýchací cesty,“ doplňuje bylinkářka.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio