Mobilní očkovací týmy hlásí pokles zájmu. Předpokládá se, že je to jen dočasné

24. září 2021 17:15, aktualizováno

Už několik měsíců se obyvatelé odlehlých měst a obcí na Tachovsku setkávají s mobilními očkovacími týmy EUC kliniky Plzeň. Jejich častým cílem jsou také firmy, které sídlí v tamních průmyslových zónách.

Od přelomu srpna až do teď zatím služeb mobilního očkovacího týmu využilo na Tachovsku 728 lidí. „Co se týče věkové kategorie, jsou tam dvě stěžejní skupiny. Jedna je mezi 30. a 39. rokem a ve druhé skupině jsou sedmdesátiletí a starší,“ uvedl ředitel EUC kliniky Plzeň Jan Šlajs.

Služeb mobilních týmů mohou využít také samoplátci. U dětí nad 12 let je očkování ale složitější. „S námi většinou nejezdí pediatři, ale je to buď internista nebo všeobecný praktický lékař, a pro děti od 12 do 16 let je k očkování potřeba právě pediatr. Takže tito zájemci musí navštívit svého dětského lékaře nebo očkovací centra, kde jsou pediatři v přesně vymezený čas dle rezervačního systému. Samoplátci mohou být nově očkováni a některé firmy o to již projevili zájem tak, abychom je mohli naočkovat přímo u nich ve firmě. Podmínkou je, že musí mít doklad, kterým doloží pobyt na území České republiky,“ vysvětlil Jan Šlajs.

Důležitá je registrace přes rezervační systém

„Je to stejné jako na začátku při první vlně očkování a je to velmi jednoduché. Stačí k tomu mobilní telefon a internet. Velmi dobrou zkušenost máme také s obecními úřady Pomáhají lidem, kteří nezvládnou provést registraci samostatně,“ doplnil Jan Šlajs.

Do očkovacích center v poslední době míří méně lidí a některé už utlumují činnost. Citelný pokles zájmu o očkování zaznamenali i mobilní týmy. „V některých obcích přišlo na avízo příjezdu mobilního týmu třeba jen pět až deset osob, a když si představíte, že se tam nějakou dobu jede, očkovací tým je tam minimálně tři hodiny, tak doba strávená na místě a to nic nedělání je deprimující. Bohudík se teď dostáváme do doby, kdy velké části populace obyvatel Plzeňského kraji končí 180 denní ochranná lhůta po prodělání covidu, a pro tyto lidi je vakcinace také doporučena. Takže věříme, že se to zase trošku zvedne,“ řekl Jan Šlajs.

Vzhledem k tomu, že v sociálních zařízeních se začne přeočkovávat třetí dávkou, budou mobilní očkovací týmy vyjíždět do terénu i nadále. „Díky přeočkování v pobytových sociálních zařízeních budeme spojovat výjezdy i s možností očkování veřejnosti. Plán je zatím do února příštího roku,“ uzavřel ředitel EUC kliniky Plzeň Jan Šlajs.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio