Mobilní tým pokračuje v očkování proti covid-19 ve vyloučených lokalitách na Ústecku

26. červenec 2021

V Ústeckém kraji pokračuje očkování v sociálně vyloučených lokalitách. Zdravotníci při něm nabízejí vakcínu proti covid-19 lidem, kteří z různých důvodů na očkování sami zatím nepřišli. Mobilní týmy tak už například vyrazily do Kadaně nebo Ústí nad Labem. V ústecké čtvrti Mojžíř byl u očkování reportér Jan Bachorík.

Čtěte také

Na ploše, kde si děti hrají s kopacím míčem mezi panelovými domy v ústeckém Mojžíři, vyrostl improvizovaný očkovací stan, u kterého stojí sanita označená včelkou. Mezi prvními byla naočkována i paní Vlasta:

„Určitě to je dobré, jen se člověk trošku bojí.“

Rozhodla jste se, až když sem přijela tato sanita?

„Ano, až teď.“

Očkování jednorázovou vakcínou

Čtěte také

Důvody pro výjezd mobilního očkovacího týmu do ústeckého Mojžíře shrnula vrchní sestra ústecké Masarykovy nemocnice Markéta Svobodová:

„Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Nechceme, aby se opakovala situace z jara, kdy jsme měli plnou nemocnici. Proto jsme se rozhodli, že přijedeme sem. Registrace probíhá přímo na místě. Očkujeme jednorázovou vakcínou, abychom lidem zlehčili situaci. Řada z nich by na druhou dávku ani nepřišla.“

Právě jednoduchost očkování přilákala i Věru Horvátovou:

„V naší rodině už byla dvě úmrtí. Zemřel mi tatínek a bratr. Já mám malé děti, jsem na ně sama, takže i z tohoto důvodu, abych tu pro ně byla i nadále.“

Výjezdy mobilních očkovacích týmů do vyloučených lokalit podpořil Petr Globočník ze spolku Romano Jasnica:

„Budu rád, pokud proočkovanost stoupne.“

Riziko je třeba podchytit včas

Čtěte také

Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO budou mobilní týmy dál vyjíždět do vyloučených lokalit po celém kraji. Očkování by díky tomu mohlo podstoupit několik tisíc lidí.

„U nás se to týká skoro 50 tisíc lidí. Jde o poměrně velké riziko, které je potřeba podchytit, aby se nám tu nákaza necyklila. Rád bych požádal o spolupráci všechny obce.“

Příští týden zdravotníci s očkováním přijedou do mostecké čtvrti Chánov i do Mostu samotného. Chystají se také do Šluknovského výběžku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio