Moc se na tu práci těším, říká nový ředitel Českého rozhlasu Plzeň a Karlovy Vary David Jakš, rodák z Chebu

25. leden 2023

Na začátku letošního roku se řízení Českého rozhlasu Plzeň a Českého rozhlasu Karlovy Vary ujal David Jakš. Před více než dvaceti lety zde začínal jako reportér, posléze ho osud zavál do České televize a do zahraniční redakce Českého rozhlasu. V posledních letech jsme ho slýchali jako zpravodaje z Číny a Thajska.

David Jakš absolvoval Gymnázium Cheb a následně v letech 1989 až 1995 studoval učitelství zeměpisu a tělesné výchovy na Fakultě pedagogické ZČU v Plzni. Dva roky pracoval jako učitel geografie na Střední zdravotnické škole v Chebu. "Jsem z učitelské rodiny. V Chebu je asi jen málo lidí, které můj táta neučil," říká David Jakš a dodává, že by se jednou k nějakému menšímu učitelskému úvazku i vrátil.

V letech 1997 - 2003 byl redaktorem domácí redakce zpravodajství České televize pro Karlovarský a Plzeňský kraj a také moderátorem vysílání v Praze. V České televizi a Českém rozhlase se podílel na přípravě pořadů Zápisník zahraničních zpravodajů, Objektiv, Fakta a Ta naše povaha česká. V Českém rozhlase pak působil 6 let jako zahraniční zpravodaj ve východní a jihovýchodní Asii se sídlem v Číně, později v Thajsku. Na konci roku 2022 se vrátil do České republiky. Zůstává dál věrný Českému rozhlasu i svému rodnému regionu.

David Jakš je také autorem pozoruhodné knížky s názvem Míň než kopnout si do psa. Jedná se o příběhy z osmi zemí východní a jihovýchodní Asie. Najdete zde třeba záhadný případ ztracených dětí v nebezpečné thajské jeskyni, vyprávění o děsivém utrpení rohingských uprchlíků a podíváte se i do zákulisí obou summitů Donalda Trumpa a diktátora Kim Čong-una. Kniha právě dostává v plzeňském rozhlasovém studiu zvukovou podobu.

autor: Stanislav Jurík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.