Moderní přístavba jabloneckého muzea v podobě skleněného krystalu získala titul Stavba roku

29. říjen 2020

Sklářskou a bižuterní tradici i současnost Jablonce nad Nisou mapuje muzeum založené na počátku 20. století. V roce 1904 byla otevřena první stálá expozice. O 110 let později se pak začala psát historie nejnovějšího objektu muzea – přístavby, které se říká Krystal. Moderní, sklem opláštěná budova získala titul Stavba roku 2020.

Jablonec nad Nisou v Libereckém kraji, původní uhlířskou osadu na úpatí Jizerských hor, proslavila po celém světě tradiční sklářská výroba. Její historie sahá až do druhé poloviny 16. století a ke sklářskému průmyslu se v 18. století přidal i průmysl bižuterní. Jablonec se tak stal významným městem obchodu a město čekalo bohatství a rozkvět.

Jablonecké muzeum sídlí ve výpravné secesní budově ve florálním stylu z počátku 20. století, která původně patřila exportní firmě Zimmer&Schmidt. Už v letech 1922 až 1923 bylo k budově přistaveno pravé křídlo. O přístavbě levého křídla se hovořilo dlouho. Reálnou podobu ale začalo nabírat až v roce 2014, kdy ředitelka muzea Milada Valečková vypsala architektonickou soutěž. Ze šesti návrhů čtyři vycházely z podoby pravého křídla, jeden měl podobu skla foukaného sklářskou píšťalou a jeden unikátní podobu skleněného krystalu. Právě tento návrh pražské společnosti Hlaváček architekti nejvíce nadchl hodnotící komisi.

Secesní budova jabloneckého muzea s novou přístavbou

Velkou zásluhu na tom, že muzeum má nejen nové výstavní prostory, ale získalo i na atraktivitě, mají památkáři. Moderní skleněná budova má tři nadzemní patra, výškou tedy nepřevyšuje původní přístavbu, ale dává budově novou dimenzi. První patro patří technologiím, další dvě jsou již prosklená. Druhé patro je obložené tmavými skleněnými deskami a je určené pro stálou expozici. Třetí patro je zcela průhledné, vyhlídkové.

V roce 2021 by měla být v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou hotova nová stálá expozice vánočních ozdob nazvaná Svět zázraků. Do Krystalu by se mělo vejít pět až šest tisíc z 16 tisíc originálních kusů vánočních ozdob, které má muzeum ve sbírce. Co se týká krátkodobých výstav, končící výstavu svítidel vystřídá Reflexe, výstava uměleckých děl sklářských výtvarníků.

Oceněnou moderní přístavbu jabloneckého muzea si ale můžete prohlédnout už dnes, zvenku v jakoukoliv denní i noční dobu, protože Krystal září do noci, kdy vše vypadá poněkud jinak než ve dne. A při troše fantazie neuvidíte třeba jen skleněný krystal, ale možná i ponorku Nautilus či mimozemskou kosmickou loď.

Spustit audio