Módní historické skvosty září v Černošíně

15. leden 2020 14:00

V Černošíně zahajují dnes výstavu dobové módy. Návštěvníci mohou obdivovat například i skvosty z viktoriánské doby.

Jaké šaty se nosily v minulém století a které šperky či doplňky se k nim hodily, to zájemcům ukáže nová výstava v černošínském muzeu. Právě dnes ji zahájí slavnostní vernisáž. Návštěvníci na výstavě mohou obdivovat mimo jiné skvosty z viktoriánské doby, nechybí ani garderoby z první republiky.

„Lákají mě malá muzea v menších obcích, někteří lidé nemají možnost jet do velkého muzea, proto chci, aby měli zážitek nadosah,“ vysvětlil sběratel, který exponáty zapůjčil, Jiří Sauko z Branky. Na výstavě jsou k vidění třeba kožené vyšívané rukavičky nebo jablonecká bižuterie.

Na staré panenky si šije sám

„Nejcennějším exponátem jsou asi Viktoriánské šaty z roku 1870 a pak hedvábné šaty z roku 1906 pošité flitry a kamínky,“ upozornil muž, který se sběratelství věnuje tři roky. Vše začalo pár kousky starého porcelánu a obrázků po babičce. „Pak jsem si koupil starou panenku a už nešlo přestat,“ objasnil svou vášeň.

Dobové modely pro panenky šije Jiří Sauko sám, nejraději má ty z Viktoriánské doby, zvládl ale i kopii slavných šatů císařovny Sisi. „To jsou ty krémové se zlatými hvězdičkami,“ popsal.

Výstava je v muzeu v Černošíně k vidění od pondělí do soboty, vždy od 10 do 16 hodin.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio