Modrava nabízí aplikaci pro telefon, která zvýší bezpečí a orientaci turistů

6. únor 2012

Šumavská obec Modrava nabízí novou aplikaci pro mobilní telefon, která zvýší bezpečí a orientaci turistů na Modravsku. Aplikace je určena uživatelům telefonů iPhone. Obec zároveň věří, že aplikace přiláká na Modravsko více návštěvníků, kteří si budou chtít novinku vyzkoušet přímo v terénu. Modravu přišla novinka na několik desítek tisíc korun.

Nová aplikace nabízí základní informace o Modravě a Filipově Huti, o okolní přírodě i údaje z infocentra. Kromě toho je její součástí také mapový podklad nezávislý na signálu GSM. Aplikace tak může pomoct i při záchraně turisty, které se v okolí Modravy ztratí a nebude mít signál, aby si přímo zavolal o pomoc. Jinde v Česku zatím nic podobného není.

Funkce aplikace vítají také záchranáři a Informační a strážní služba Národního parku Šumava. Ta nechala na území parku rozmístit téměř 130 tzv. traumabodů, což jsou místa kde je signál mobilních telefonů a turisté u něj najdou i důležitá telefonní čísla.

Když se k takovému dobu dostane člověk v nouzi a nahlásí záchranářům jeho číslo (každý bod má v terénu své jedinečné označení), záchranáři pak přesně vědí, kam mají jet pomoci a nemusí ho zdlouhavě hledat. A právě nová aplikace dokáže turistu k nejbližšímu traumabodu navést.

Modrava je jediné sídlo v Česku, které podobnou aplikaci nabízí. Zájemci si ji mohou na internetu stáhnout zdarma. V současné době se aplikace připravuje také pro operační systém Android.

autor: lum
Spustit audio