Molekulární mixologie vznikla na základě rozmazlenosti strávníků

13. květen 2017

Špičkový barman a molekulární mixolog Tomáš Kubíček přišel přiblížit svoji profesi a společně s organizátorem Petrem Jiráskem pozvali na letošní Fresh Festival do Plzně. Ve studiu se kouřilo z nádoby s tekutým dusíkem a podávala se krupičková kaše s tequilou!

Ti, kteří měli chvilku na pohled do studia Českého rozhlasu Plzeň skrze webkameru, viděli Tomáši Kubíčkovi přímo pod ruce. Za pomoci tekutého dusíku a tlakové nádoby na šlehačku připravil během dvou minut úžasnou dobrotu s teplotou -196 °C. Mezi své oblíbené pokrmy zařazuje i bábovku, svíčkovou nebo koprovku, mezi ingrediencemi ale nikdy nechybí alkohol. To proto, že je Tomáš původně barmanem, který začínal a živil se barmanskými show.

Barman a molekulární mixolog Tomáš Kubíček

Molekulární mixologii se věnuje už několik let, metodou „pokus-omyl“ zkouší ve své vlastní laboratoři nové a nové recepty a pak je předvádí na různých akcích a prezentacích. Má za sebou řadu mezinárodních úspěchů, podívejte se na jeho stránky.

Jeho obor je produktem rozmazlenosti konzumentů: už je nebaví běžná gastronomie, postupem času se okoukává i takové lákadlo poslední doby jako je hmyz na talíři nebo barmanské ohnivé show. Lidé chtějí zažívat stále nové věci a práce s minimalistickými a nezvyklými kombinacemi je v tomto směru lákavou novinkou. Kombinace chemie a gastronomie má zcela jistě budoucnost.

Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci Fresh Festivalu v Plzni (20. - 21. 5. za OC Plaza), jak v rozhovoru potvrdil i další náš host, organizátor akce Petr Jirásek. Letos se pořadatelé vrací ke dvoudennímu formátu, lidé si mohou přijít na své na čtyřech pódiích, k dispozici bude nově i pikniková louka pro rodiny s dětmi. Více na stránkách Fresh Festivalu.

Podívejte se na fotogalerii – jak vypadá svíčková nebo koprovka v podání molekulárního mixologa:

Zelňačka domácí tagliatelle z whisky infúzované klobásou, jablečný shrub s kyselím zelím, sladkokyselá paprikovová espuma, skleněný bramborový lupínek
Svíčková - vodka infúzovaná hovězím masem, celerovo-mrkvová šťáva, kořeněné hořčidlo, pečená petrželová houba, citronová pěna, brusinkový kaviár
Rajská pepřová vodka, domácí kořeněné hořčidlo, pikantní rajčatová šťáva, sladkokyselé bazalkové špagety s vodkou, balsamikový kaviár
Krupicová kaše dusíkem mražené pěnové pusinky z rumu, krupicové mléko, jedlá hlína, lentilkové pyré
Koprovka reverzní sféra z domácího okurkového ginu, sycená prémiovým tonikem, čerstvý kopr, kyselé mýdlové bubliny
Buchtičky se šodó zmrzlina z domácí vanilkové vodky, víno, bílek, vanilkové mléko, pečená jahodová houba

Co obědvá molekulární mixolog a pořadatel gurmánského festivalu? Kolik porcí jídla se během festivalu zkonzumuje mezi návštěvníky? Jaké jsou současné trendy v kulinářském oboru? Nejen to uslyšíte v záznamu celého rozhovoru, včetně přípravy krupičkové kaše s tequilou!

Spustit audio