Moře, nebe, sníh i hory nabídne mezinárodní festival outdoorových filmů ve Spáleném Poříčí

22. listopad 2018 13:56

16. ročník festivalu začíná právě dnes a dohromady je připraveno víc než 20 filmů.

Jako zpestření si organizátoři pro filmové fandy připravili možnost jít na festival úplně zadarmo. Stačilo málo, odpovědět na sociálních sítích jednoduchou soutěžní otázku a pak mít štěstí při losování. Tou otázkou bylo: Jaký je váš zatím nesplněný cestovatelský sen? A protože na tuto otázku neexistuje špatná odpověď, všichni, kteří na ni odpověděli, měli potenciální šanci na vstup zdarma. Protože všichni zvítězit nemohli, radovalo se nakonec šest vylosovaných.

Na losování pečlivě dohlížel také cestovatel Jaroslav Král, který bude mít na festivalu jednu z přednášek, jak jinak než o cestování. „V pátek budu přednášet o tom, jak se jezdí na kole po Indii. Zdolal jsem asi 3 500 kilometrů. Od té doby co jsem tam byl, říkám, že to je jiná planeta na této planetě. Je velmi specifická co se týče lidí, zvířat i přírody, prostě je úplně jiná,“ popsal Jaroslav Král.

Tři dny nabité dobrodružstvím

Festival outdoorových filmů nabídne během tří dnů na zámku ve Spáleném Poříčí 24 filmů a dvě přednášky. „Začínáme slavnostním zahájením, za účasti ředitele festivalu pana Jiřího Kráčalíka. Ten se potom ujme první besedy s názvem Ecvador. Po čtvrtečním večerním promítání pokračujeme v pátek besedou o cestování na kole po Indii. Následovat budou od 18 a 20 hodin dva promítací bloky. Jsou v nich různá témata – horolezectví, potápění, expedice a podobně,“ řekla Ivana Paseková z informačního centra.

V sobotu festival nabídne tři promítací bloky od 16, 18 a 20 hodin. K vidění bude například film Max MixAir o nadšenci, který si vyrobil letadlo ze sekačky na trávu nebo film Na vozíčku do světa- Cochamó, který vypráví o partě kamarádů, kteří chtěli umožnit jinému svému handicapovanému kamarádovi, aby si zažil expedici a přešli s ním údolí v Chile.

Program najdou zájemci na outdoorfilms.cz.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio