Moštárnám na západě Čech začíná sezóna. Jablek se letos urodilo dostatek

11. září 2020 15:35

Řada aut a v nich přepravky nebo koše na prádlo plné jablek. Tak to v neděli a ve čtvrtek vypadá před moštárnou v Plzni na Roudné. Na Plzeňsku se totiž podle některých zahrádkářů urodilo dostatek jablek a vozí je sem ke zpracování.

„Letošní jablka jsou šťavnatější než v minulých letech, jsou ale o poznání menší. Zatím musíme říct, že se moštují velmi dobře. Moštujeme na hydraulickém lisu a během toho procesu je činností nad míru, jako třeba odbavování zákazníka, vážení zboží, drcení i moštování, a tak je potřeba dobrá synchronizace a každý musí vědět, co má dělat,“ uvedl provozovatel moštárny na Roudné, Martin Vidršperk.

Hotový surový mošt, který z lisu nateče do kýblů, si následně zákazníci přelijí do vlastních nádob. Vzniklý odpad z moštování si podle Martina Vidršperka odvezou buď myslivci jako krmení pro zvěř, nebo zemědělci, kteří ho zaorávají do pole. Po každém moštování musí ještě pracovníci moštárny vše očistit a umýt. „Ten čas, který tu strávíme po samotném moštování je tak hodina a půl, než to celé umyjeme, vydezinfikujeme a připravíme na příště,“ doplnil provozovatel moštárny.

Moštuje se nejen z jablek, ale také z hrušek nebo vína

Nejčastěji se moštují samozřejmě jablka, ale lisují se i jiné kombinace ovoce. „Někdo si přiveze například víno, ideální je, když se smíchá s těmi jablky, protože víno je většinou šťavnatější. Moštujeme samozřejmě také hrušky. A někdo si k dávce jablek přidává jako ozvláštnění pomeranče. S jinými kombinacemi jsme se zatím nesetkali,“ dodal Martin Vidršperk.

Podle předsedy základní organizace Českého svazu zahrádkářů pro Plzeň - město a taky Plzeň - jih a sever Františka Humpála se letos zahrádkářům na Plzeňsku jablek urodilo dostatek. Například v zahrádkářské kolonii v Plzni Na Švabinách, kde je na ploše 8 hektarů přes 150 zahrádek. „V téhle zahrádkářské kolonii vidíme překrásná jablka a řekl bych, že jsou letos kvalitní a šťavnatá. Letos nebylo takové sucho jako v minulých letech, takže se v celku urodilo a myslím si, že i chuťově to bude super,“ uvedl Humpál.

Moštovat se bude celý podzim, konkrétně tady na Roudné zřejmě až do začátku listopadu. Další moštárny na západě Čech se přidávají postupně. Například moštárna v Domažlicích podle městského webu zahájí provoz až 19. září.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio