Motorestu ve Svojkovicích se blýská na lepší časy

Vyhlášená kuchyně, zábavy a společenské akce. Tak popisují místní Motorest ve Svojkovicích, který je v dezolátním stavu a obec ho chce opravit.

Motorest Svojkovice, který stojí u bývalé hlavní silnice Plzeň - Praha a který obec koupila minulý rok za necelých 5 miliónů od původního majitele, je v havarijním stavu.  Část, ve které je restaurace, obec pronajímá a druhou část, ve které je hlavní sál, chce teď na podzim začít opravovat.

Motorest Svojkovice je v havarijním stavu. Část, ve které je hlavní sál, se na podzim dočká opravy

Uřezané trubky od topení, místo skel překližky, všude prach a špína. Tak vypadá motorest dnes, kdysi to ale bylo jinak. „Byl vyhlášený dobrou kuchyní, když to měla jednota, zastavovaly tady autobusy a bylo tady pořád plno. Dělaly se tady skoro každý týden zábavy a zahrádkáři tady dělali výstavy,“ popsal Václav Kreidl, který pomáhal dům kdysi v akci Z coby zedník stavět.

Obec chce dát budovu dohromady

V pravé části domu nyní sídlí restaurace a levá část budovy je v dezolátním stavu. „První etapa bude právě sjednotit vizáž celého motorestu a sálu, udělají se nové dveře a celý vstupní portál se zrekonstruuje,“ uvedl starosta Svojkovic Oldřich Hádlík.

Předběžná cena rekonstrukce je podle něj půl až tři čtvrtě milionu korun. Sál už obec nepoužívá dlouho, přesto není podle starosty zcela zničený. „Byl jsem příjemně překvapený, že sem nezatéká a nejsou promáčené stropy. Chce to uklidit, vymalovat,“ řekl.

„Prvotní je elektrika, topení a sociální zařízení, v rámci nějakého dotačního titulu bychom měnili okna, ale to teď není akutní,“ plánoval starosta. Ten chce najít stavební firmu během měsíce a doufá, že velký sál s kapacitou kolem 400 lidí bude připravený na zábavu do jednoho roku.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio