Motorkáři ze Žihle u Plzně chtějí obnovit zrušený pomník obětem první světové války

25. duben 2017

Satan bikers- tak si říkají motorkáři a vyznavači extrémní cyklistiky v Žihli na Plzeňsku. Jméno prý spolek dostal podle hřibů satanů, kteří rostou v lese kolem jejich trati. Postupně si žihelští "satani" plní své sny - mají svůj areál a pořádají závody a srazy starých i nových motorek. Teď přišli s překvapivým nápadem - chtějí v Žihli obnovit zrušený pomník obětem první světové války.

„Pomník stál původně naproti dnešnímu obecnímu úřadu. Jediné co tu po něm zbylo je torzo parčíku, a dnes už by zřejmě nikdo neřekl, že tu takový pomník mohl vůbec stát,“ říká Aleš Zíka, předseda spolku Satan bikers, který se společně se členy klubu rozhodl pomník opravit. Znovupostavení památníku by se jim prý nejvíce líbilo příští rok jako symbolika stého výročí skončení 1. světové války.

Památník se nacházel na návsi jen pár let, vzpomíná bývalý žihelský kronikář František Půta: „Vím, že se stavěl někdy na začátku první republiky a stál přes 20 tisíc tehdejších peněz, což bylo na tu dobu poměrně dost.“

Místo kde kdysi stával památník

Nedůstojný konec

Už v roce 1946 památník zanikl a jeho díly posloužily pro stavbu hromadného hrobu 273 lidí, kteří zemřeli v Žihli při válečném pochodu smrti. V 70. letech byl hrob nově upraven a kusy prvorepublikového památníku skončily na hromadě vedle hřbitova. Tam je Aleš Zíka a další motorkáři našli.

„Z pomníku zbylo zhruba sedm dílů. Je tu necelá základna 3x 3 metry a střední část. Vrchní část, která se skládala z nejmenších dílů, zcela chybí. Velmi by nám pomohly jakékoliv informace i dobové fotografie pomníku. Samozřejmě uvítáme i finanční pomoc nebo pomoc při samotné stavbě památníku. V současné době máme tři cenové nabídky od 600 tisíc korun až do jednoho milionu,“ doplňuje Zíka.

Vedení obce obnovu památníku podporuje. Bývalého kronikáře, skoro 84letého Františka Půtu snahy motorkářů dojaly. „Je úžasné, že se zajímají o minulost a moc bych jim přál, aby se jim to povedlo uskutečnit,“ uzavírá František Půta.

autoři: lum , jik
Spustit audio