Muff je hlavou typická borderka. Potřebuje pochopit a zaměstnat

10. květen 2023

Muff je hlavou typický představitel border kolie, kterého baví jakákoli aktivita, rychle a rád se učí. Je to zhruba tříletý kříženec tohoto plemene. Má za sebou ale děsivou minulost, díky níž už pár let tráví v útulku na ranči Vránov na Sokolovsku.

„U Muffíka je to velmi zajímavý příběh. Muff skončil v útulku v Nejdku. Víme, odkud přišel. Je z nějakých devíti štěňat, kdy si někdo možná napakoval kapsy tím, že prodal v uvozovkách border kolie. Potom nepochopil výchovu. Je to shoda okolností jeho povahy i výchovy. Velice brzo skončil v kotci. Nepochopil nepřiměřené tresty, a otočilo se to velmi rychle špatným směrem. V tom nejdůležitějším období byl v izolaci,“ přiblížila příběh Muffa Vanda Říhová.

Muff už jednou v adopci byl. Kvůli agresivním projevům se ale vrátil do útulku. Pes, který na první pohled působí mírumilovně, má velmi špatnou spojitost s klecí, kotcem, miskou s krmením nebo slovem „,místo“. Různá slova si pojí se špatnými zážitky, kdy ho původní majitel i bil. „Tím jak je inteligentní, tak si různé věci spojuje. Člověk nad tím musí přemýšlet, ideálně ho učit nové věci,“ doplnila Říhová.

Jeho výchova a soužití zabere spoustu času, a tak k sobě hledá vyrovnaného, zkušeného a především trpělivého majitele. K lidem po tom všem potřebuje znovu získat důvěru a také pořádně zaměstnat hlavu. Pere se v něm silná touha člověku vyhovět a spolupracovat a zároveň si zachovat bezpečí svého kožíšku.

Protože Vanda Říhová ze sokolovského útulku se psy pracuje takřka celý život, dokázala ho spoustu věcí naučit, a ví jak na něj. To samé musí pochopit i nový majitel. Muff totiž není pes na mazlení, ale spíše na práci. Jeho vzhled jistě upoutá nejednoho zájemce, všichni by ale měli vždy zvážit své možnosti a vše konzultovat právě s odborníky z oboru kynologie, jedině tak může tento pes najít vhodný domov.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související