Můj život byl bohatý. Nepláču, že to mám za sebou říká 94letá žena, která desítky let učila

2. únor 2021

Marta Cvalinová dělala jazz, gymnastiku, kalanetiku, hrála stolní tenis a závodně také házenou. Celý život vyučovala na různých školách hned tři jazyky a také tělocvik a zhruba 200 klientů odučila za posledních 10 let u sebe doma.

I přes svůj vysoký věk má stále 94letá Marta Cvalinová další zájemce o hodiny cizích jazyků. Své mnohdy jen o pár let mladší žáky se snaží podporovat v dnešní složité době. „Teď do sešitu připíšu tři základní moudrosti: potíže jsou jen dočasné, čas je třeba využít a utrpení je životní zkouškou. Já bych řekla, že pro covid jsou tyto tři věci všechny důležité,“ vysvětlila Marta Cvalinová, podle které je důležité využít během doby covidové čas třeba k jazykům a veršům.

Marta po gymnáziu a při zaměstnání vystudovala dálkově Západočeskou univerzitu, a to hned několik oborů – tělocvik, český a německý jazyk. Později studovala v jazykové škole také angličtinu. „Od chvíle, kdy jsem skončila tyto studia, to je od takových 25 nebo 28 let, jsem jen vyučovala,“ zmínila Marta. Nejprve vedla jen kurzy lyžování a vyučovala tělocvik. V 78 letech se rozhodla, že už tělesnou výuku ze zdravotních důvodů vyučovat nebude. Následně prodělala dvě mozkové mrtvice a přesto, že si myslela, že už nic dělat nebude, ji znovu smysl života dodalo vyučování cizích jazyků.

„Učila jsem od 83 do 94 let 200 různých klientů. Moje žáky, žákyně, cvičenky, cvičence cizí jazyky i cizince česky,“ zdůraznila paní Marta Cvalinová. S výukou pokračuje stále a volný čas věnuje svým známým a vnoučatům. „Někteří lidé v mém věku říkají, že už život jen přežívají, ale já říkám, že zatím žiju normálně,“ poznamenala optimisticky paní Marta. Stále se snaží učit nové věci a pamatovat si je. Spoustu básní a výpisků zná jako češtinářka dodnes zpaměti. „Můj život byl bohatý, já tady nepláču, že to mám za sebou, a snažte se, aby byl váš život také bohatý,“ doplnila paní Marta, která si dokázala zachovat neuvěřitelný nadhled a chuť do života.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio