Mulčováním jahodníku eliminujete choroby, ale také zpomalíte jeho vývoj

Jahodník bychom měli obnovovat po 3 letech, kdy klesá jeho plodnost. Jakou půdu potřebuje, které choroby mu hrozí a jak ho chránit, víme od zahrádkářského instruktora Josefa Vačkáře.

I naprostý začátečník zvládne pěstování ředkviček. A víte, že můžete konzumovat celou rostlinu ředkvičky? Vyzkoušené to má Silvie Hašlová z komunitní zahrady Pěstírna DEPO.

Květy stromů v květnu v kuchyni zpracovává autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Z Japonska pochází recept na Sakurové květy v soli, které přidává do rýže. Naložte si je také.

Nevlastní sestra kopřivy, tak fytoterapeutka Monika Šedivcová říká hluchavce. A doporučuje dát si práci s jejím sběrem, protože jde o velice účinnou bylinku, na kterou neprávem zapomínáme.

V neděli je Den matek. Většině maminek udělá největší radost dárek, který její děti vlastnoručně vyrobily. Lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová navrhuje kapsář na drobnosti, kytku z krepového papíru a přáníčko.

Zveme na venkovní výstavu Vítání ptačího zpěvu v Tachově. Najdete ji v aleji u minerálního pramene, potrvá do 17. května.

Destice chřapáčová je jedlá jarní houba vyhledávaná v době, kdy ještě příliš nerostou větší lupenaté nebo hřibovité. Jak vypadá a kde ji hledat, líčí Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Jakým způsobem chránit hrušně proti rzi hrušňové? Aktuální dotaz pro instruktora Českého zahrádkářského svazu Josefa Vačkáře.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio