Multižánrový festival Živá ulice o víkendu vrcholí v Plzni

16. srpen 2019 06:40

Poslední tři dny má před sebou hlavní programový blok plzeňského festivalu Živá ulice. Dnes ještě nabídne trh s designovými výrobky ve Smetanově ulici a do neděle výstavu a představení pro děti na scéně v Proluce.

Hlavní programová část plzeňského festivalu Živá ulice potrvá do neděle 18. srpna. Dnes začíná program v 16 hodin na scénách v Proluce a v Inspiral Garden, o půl hodiny později na náměstí Republiky a v 17 hodin v Anděl Café Stage U Branky. Na programu je pochopitelně spousta koncertů. Dnes například na hlavní scéně na náměstí Republiky zahrají skupiny Mediterian, Frajara Putyka nebo Zrní.

Design a umění

Kromě koncertů a divadelních představení čeká dnes návštěvníky festivalu trh se svěží módou, šperky a designem, a to v ulici Bedřicha Smetany. A v Proluce trvá výstava pod širým nebem, neboli Barva na ulici, připomíná výtvarnice a jedna z kurátorek výstavy, známá plzeňská malířka, Květa Monhartová. A ta říká, že o vystavená díla nemají autoři strach: „Nikdy se nic neztratilo ani nepoškodilo.“

Díla je možné zakoupit

„Jsou zde díla výtvarníků z Německa, Berlína, Vídně, Lince, ze Slovenska, co se týká naší republiky tak z Hradce Králové nebo z Ostravy. Opravdu jsme se snažili, aby ten výběr byl zajímavý ve srovnání s výtvarníky zdejšího regionu,“ popsala kurátorka. Unie výtvarných umělců má podle ní kontakty na všechny autory děl, pokud se vám tedy nějaký obraz zalíbí, není problém si ho zakoupit.

„Jelikož chceme prodloužit trvání akce, tak chceme spolupracovat s výtvarnými školami, už teď spolupracujeme s dětmi ze základních uměleckých škol. V tomto ročníku se tým rozrostl o mladší kurátory, kteří by měli převzít tuto štafetu se svými vlastními nápady,“ řekla Monhartová.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio