Muž s pokladničkou či chameleon. Nejen tyto výjevy najdete na Bezděkovském domě

5. březen 2021

Takzvaný Bezděkovský dům se nachází na náměstí Republiky v Plzni a jedná se o druhý dům zleva od Pražské ulice, kudy od hlavního nádraží směrem k náměstí přijíždí tramvaj. Jedná se o kulturní památku, která má za sebou mnohasetletou historii.

Bezděkovský dům se takto nazývá po svých tehdejších majitelích, kterými byli Bezděkovi. Oproti jiným činžovním domům z počátku 20. století vyniká při bližším pohledu svou rozsáhlou a propracovanou výzdobou. Na jeho místě stával do roku 1906, kdy byl zbourán, původní Bezděkovský dům. „Byl to poslední dům na náměstí, který měl krásné hrotité štíty, pocházel někdy z 15. století a byla to opravdu velmi cenná památka. Když majitelé dům bourali, tak jim to bylo napůl líto, ale na druhou stranu se stěhovali pryč z města a chtěli bydlet v lepším, tak tam postavili činžák,“ uvedl předseda spolku Zestínu Lukáš Houška.

Jako připomínku původního domu můžeme dodnes na fasádě současného Bezděkovského domu pozorovat postavu, která se dívá na pokladničku. U nohou postavy se pak nachází vyobrazení právě původního domu. „Paní se dívá do korbelu na pivo a pán se dívá do pokladničky, což značí, že tehdejší majitelé byli velmi spořiví a díky tomu si našetřili na tento velký honosný dům. A když budou kolemjdoucí hodně pozorní, tak na štítech se nachází reliéfy, taková sochařská výzdoba, několika zvířat. Já prozradím, že je tam například chameleon,“ řekl Houška.

Slavná jména

Budovu navrhoval Kamil Hilbert, architekt dostavby katedrály sv. Víta v Praze. Jedním z majitelů domu byl v minulosti například Jan Gabler. „To byl hodinář, který do Plzně přivezl tehdy naprostou novinku. Přibližně v roce 1750 to byly kapesní hodinky a poprvé tak lidé mohli nosit hodinky v kapsách,“ uvedl předseda spolku a dodal: „Dalším ze zajímavých majitelů budovy byl například Šimon Plachý z Třebnice, což byl významný kronikář, který koupil dům v roce 1592.“ Dnes v Bezděkovském domě najdeme kavárnu, a to v jeho spodní části. Zbytek domu je obytný.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.