Muzea a galerie v Plzeňském kraji se otevřely

Dnešním dnem se otevřela veřejnosti většina muzeí a galerií v Plzeňském kraji. Jejich provoz je umožněný za podmínek daných Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Jednou z nich je například počet návštěvníků v objektu, kterých nesmí být víc než 100.

„Z institucí, které zřizuje Plzeňský kraj se otevřely Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, Galerie Klatovy / Klenová, Muzeum Šumavy Sušice, Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech a v Plzni samozřejmě Západočeská galerie a Západočeské muzeum,“ vyjmenovala tisková mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Dezinfikovat, neshlukovat se a na nic nesahat

Podmínky ministerstva jsou jasné. V zařízení nesmí být ve stejný čas více než 100 osob a zároveň jeden návštěvník musí mít k dispozici 10 metrů čtverečních. Mezi návštěvníky jsou dodržovány odstupy alespoň 2 metry, s výjimkou členů jedné rodiny, návštěvníci si u vstupu musí vydezinfikovat ruce.

Bylo rovněž nutné vyřadit interaktivní nebo haptické prvky výstav a expozic. „V Plzeňském kraji se to týká třeba Muzea českého lesa v Tachově, kde je expozice založená na dotykových obrazovkách, ta bude uzavřená,“ doplnila Alena Marešová.

Západočeské muzeum dnes také přivítalo první návštěvníky. Je zavřená knihovna a lidé nemůžou k dotykovým obrazovkám. Pravidla platí i dalších na pobočkách muzea v Plzni (Národopisné muzeum Plzeňska, Muzeum loutek a Muzeum církevního umění plzeňské diecéze) i v Rokycanech. Vodní hamr Dobřív, který také spadá pod Západočeské muzeum v Plzni, čeká kolaudace po rekonstrukci a otevře se v průběhu června.

autoři: Lukáš Milota , Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio