Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech ukazuje školu před 100 léty

28. září 2022

Západočeské muzeum v Plzni zve do Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech. Do 30. října je tam k dispozici zážitkový výukový program Ve škole před 100 lety.

Program je určen žákům prvního stupně ZŠ a má dvě varianty – pro nižší a vyšší třídy. „Samozřejmě, že se mohou zúčastnit, ale i starší žáci, protože jsem schopni program přizpůsobit,“ uvedla kurátorka Markéta Formanová.

Žáci se vzdají výdobytků moderní doby a zažijí vyučování v historické třídě

„Absolvují všechny předměty, které děti před sto lety ve škole měly. My se snažíme, aby v těch předmětech probíraly skutečnosti nebo reality, které jsou právě těch sto let vzdáleny. Probíráme kupecký krám, v matematice probíráme například zvláštní mírové jednotky, jako jsou homole. Proto jsme to museli upravit, aby to bylo zvlášť pro ty menší děti, které teprve stěží píšou a pro ty větší, které už můžou mít ty úkoly pokročilejší,“ vysvětlila kurátorka.

V expozici jsou vedle lavic a tabule také drobné učební pomůcky. K vidění je například glóbus nebo počítadlo. „Tady vidíte staré kabinetní skříně, které jsou naplněny, z mého pohledu, zvláštními výukovými pomůckami. Máme tady například mosazný model sluneční soustavy i s planetami nebo tady máme výukovou lebku, sbírku minerálů nebo model parního stroje." Do expozice se může podívat také veřejnost. „Máme tady i informace o rokycanských školách, když přijde rodina s dětmi, aby si mohli povídat o tom, jak jejich babičky, kam chodily do školy, kde byla jaká škola a co v té škole zažily,“ dodala Markéta Formanová.

Program je nutné předem objednat. Kontakty jsou uvedeny zde.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.