Muzeum Jindřicha Jindřicha po letech vítá první návštěvníky

2. duben 2016

Dlouhá léta čekalo muzeum na rekonstrukci, teď se znovu otevírá lidem. V opravných prostorách nabízí bohatou expozici věnovanou Jinřichově národopisné, skladatelské i sběratelské činnosti.

Domažlice mají další lákadlo pro turisty. Po zhruba osmileté pauze se opět otevřelo Muzeum Jindřicha Jindřicha. Budova muzea věnovaného tomuto místnímu národopisci, nadšenému sběrateli a hudebnímu skladateli se pro návštěvníky uzavřela už v roce 2007. Byla totiž ve velmi špatném stavu a potřebovala kompletní rekonstrukci.

Náklady na opravy byly zhruba 23 milionů korun a zaplatil je zřizovatel muzea, tedy Plzeňský kraj. Rekonstrukce objektu se připravovala několik let. Zdržovalo ji vypořádání majetkových vztahů i výběrové řízení. Kraj budovu koupil od města Domažlic za zhruba sedm milionů korun. Personál muzea pak vlastními silami vytvořil za milion korun úplně nové expozice.

Osobnost Jindřicha Jindřicha (1876 až 1967) patří na Domažlicku k těm nejvýraznějším. Jeho tvorba byla inspirována místní tradiční kulturou a folklorem, navíc také sbíral spoustu národopisných prvků. Shromažďoval hudbu, nápěvy, písně a nevyhýbal se ani lechtivějším tématům. Sesbírané věci neprezentoval v původní podobě, upravoval je. Jindřich Jindřich navíc ve své tvorbě region výrazně přesahoval, spolupracoval se známými umělci. Jednou z nich byla například pěvkyně Ema Destinnová. Jindřich je i téměř padesát let po smrti na Chodsku stále uznávaný. Jeho obsáhlý hudební archiv a dílo dodnes vyhledávají etnografové, hudebníci ale také studenti.

Expozice muzea věnovaná Jindřichovi patří pod Muzeum Chodska v Domažlicích. Zahrnuje také velmi cenné množství materiálu, který tento národopisec a skladatel sesbíral a snaží se představit jeho široký záběr. Návštěvníci tak mohou vidět různé kusy nábytku, kroje, měšťanské předměty, také keramiku a podmalby na skle.

Sbírka čítá zhruba 1500 obrázků na skle a je jednou z největších tohoto druhu v Evropě. Expozice věnovaná Jindřichovi ale není jediným lákadlem, které mohou lidé v opravených prostorách navštívit. Do budovy se nově nastěhovala i Galerie bratří Špillarů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio