Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích připravilo prázdninové dílny

1. srpen 2019 14:35

Chtěli byste si vyzkoušet stolní hru Člověče nezlob se upravenou pro nevidomé?  Nebo vás láká práce archeologů? Muzeum jižního Plzeňska připravilo seriál prázdninových dílen.

Život bez zraku, práce archeologů nebo hry šlechtických dětí. To si můžou vyzkoušet děti během prázdninových dílen v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích. Připraveny jsou každé úterý vždy od 10 a od 14 hodin.

Hmat místo očí

Haptický okruh - Dotýkejte se prosím – přiblížil dětem život nevidomých. Celým zámkem procházely poslepu, držely se za ruce a tvořily takzvaného hada. Venku na dece je ještě čekalo několik her. „Museli jsme poslepu hmatem hádat různé věci,“ popsala jedna z holčiček.

V Blovicích připravilo Muzeum jižního Plzeňska pro děti seriál prázdninových dílen. Ty nabízejí celkem tři témata. My jsme navštívili dílny nazvané Haptický okruh - Dotýkejte se prosím

„Ještě budeme mít jednu haptickou dílnu 20. srpna, ale haptický okruh máme zařazený ve stálé nabídce Muzea jižního Plzeňska tady u nás v Blovicích,“ pozvala pracovnice muzea Tereza Pelcrová.

Archeologie i draní peří

„Prázdninové dílny máme vždy vztažené ke konkrétní výstavě, letos je to Zrození kovu, příběh bronzu a železa, to je archeologická výstava, která se věnuje době bronzové. Děti hledají šifry, podle kterých dojdou od začátku až na konec výstavy, potom máme k dispozici simulované archeologické naleziště, kde si mohou návštěvníci najít depot. Vyrábíme šperky, také pravěkou jehlici, s jakou si lidé v pravěku spínali pláště,“ popsala další z dílen.

Dílna je připravená i k výstavě Dětství v zámeckém parku. „Děti si zkusí drát peří, zjistí, jak probíhaly senoseče, jak se sušilo seno, zkusí si nabrousit srp nebo kosu. Poté se přesuneme ven, kde hrajeme hry, které hrávaly děti zahradníka pana Nejdla. Ten tady na zámku v Hradišti sloužil pod hrabětem Pálffym,“ vysvětlila Pelcrová.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio