Muzeum loutek v Plzni zabírá tři celá patra. Samostatné expozici kralují Spejbl a Hurvínek

7. listopad 2019

Když zavítáte do Muzea loutek na Náměstí Republiky v Plzni, uvidíte na pět set postaviček. S některými si dokonce můžete zahrát i vlastní divadlo. Ve třech patrech muzea je opravdu co objevovat. Samostatná expozice přitom patří loutkám nejslavnějším. S Plzní jsou totiž spojené naše největší loutkařské osobnosti: Josef Skupa a Jiří Trnka.

Celý příběh slavného plzeňského loutkářství, se kterým se v muzeu seznámíte, začíná ale jiným jménem. Perníkář Škoda byl tím, kdo měl v Plzni první stálé loutkové divadlo. A jeho repliku tam dnes můžete také vidět.

Expozici samozřejmě vévodí jména Josef Skupa a Jiří Trnka. Tyto dvě osobnosti spojuje navíc ještě jedno jméno. Karel Novák. Ten v Plzni provozoval loutková divadla pro chudé a zařídil angažmá Josefu Skupovi.

O životě Josefa Skupy a jeho nejslavnějších loutkách se tu v samostatné expozici dozvíte opravdu vše. Další část muzea patří Jiřímu Trnkovi. Ten se s Josefem Skupou setkal jako malé dítě, když navštívil jeho představení.

Muzeum loutek v Plzni

„Pan Skupa tehdy vyzval dětské obecenstvo, aby do příštího představení nakreslilo vlastní představu Kašpárka. Jiří Trnka se prý s kresbou doma hodně trápil, ale nakonec jeho návrh zvítězil. To byla předzvěst jejich budoucí skvělé spolupráce“, říká vedoucí Muzea loutek Markéta Formanová.

V jedné části muzea najdete také malé pódium a především dobrou stovku loutek všech možných velikostí, tvarů i hodností. Tam si můžete sami vyzkoušet, jaké to je vodit loutku. Mezi nejoblíbenější loutky, se kterými si tady malí i velcí amatérští loutkoherci hrají, jsou kostlivec, čert a samozřejmě Kašpárek.

autor: Pavel Halla
Spustit audio