Muzeum pořádalo Den s archeologií

4. prosinec 2019
Zprávy

Už jste někdy viděli, jak se pazourkovým nožem řeže čerstvé maso? Včera to návštěvníkům v Západočeském muzeu v Plzni ukazovali studenti a učitelé ze Západočeské a Karlovy univerzity na Dni s archeologií.

Zahrát si na archeologa a zkusit v písku najít kus keramiky nebo kosti mohli v úterý návštěvníci Západočeského muzea v Plzni. Pořádali tam totiž Den s archeologií. Prostory muzea zaplnili se svými dílnami studenti Západočeské a Karlovy univerzity a školákům i návštěvníkům zábavnou formou přiblížili život v pravěku.

Děti si vše samy vyzkoušely

„Dětem se snažíme přiblížit pravěk, umelou si zrní, upečou si placku. Všechno si mohou vyzkoušet samy. Nejvíce lidi překvapuje, že nožem z pazourku, tedy z přírodního kamene, dokážeme ukrojit maso,“ vyprávěl Miroslav Popelka z Karlovy univerzity v Praze.

Ve zbrojnici Západočeského muzea bylo umístěné stanoviště hudebních nástrojů od pravěku po středověk. „Lidé využívali k výrobě hudebních nástrojů různé materiály, které našli v přírodě, například kameny, kosti. Nejzajímavější je asi replika nejstarší flétny, je vyrobená na 3D tiskárně. Originál vyrobili neandrtálští lidé před 60 tisíci lety, je to z medvědí kosti a na to, že je to nejstarší flétna, je akusticky dokonalá,“ prozradil Luboš Chroustovský z katedry archeologie na ZČU v Plzni.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio