Muzeum Šumavy se pyšní světovým unikátem a pokračuje v rekonstrukci

31. leden 2012

Ojedinělá kniha sklářských střihů firmy Lötz z let 1900-1914 byla slavnostně pokřtěna v Muzeu Šumavy v Kašperských horách. Publikace za více než milion korun je dílčím a zároveň stěžejním výstupem několikaletého projektu záchrany archivu sklářských střihů firmy Lötz z Klášterského Mlýna. Otevřeny byly také zrekonstruované prostory muzea určené pro novou stálou expozici šumavského sklářství.


Plzeňský kraj knihu financoval částkou 400 tisíc korun, na rekonstrukci přispěl částkou více než 34 milionů korun.

Kniha, jejíž autorkou je historička skla PhDr. Jitka Lněničková, je světovým unikátem, protože jinde dosud neexistuje tak rozsáhlý archiv s tímto tématem. Vznikla v rámci projektu Digitalizace a záchrany sklářských střihů byly zahájeny v roce 2005.

Publikace obsahuje zhruba 80 tisíc položek originálních střihů a vzorníků sklárny Lötz. Střihy zaznamenávají produkci sklárny v období od 70. let 19. století do roku 1947, kdy sklárna ukončila definitivně svou činnost. Autorka knihy také čerpala ze sbírky sklářských střihů uložených v depozitáři muzea v Kašperských Horách. Sbírka obsahuje i střihy na zakázky významných firem z celé Evropy jako jsou např. Paříž, Londýn nebo Mnichov. Součástí sbírky jsou originály a návrhy skel od významných světově uznávaných autorů (Franz Hofstätter, Leopold Bauer, Marie Kirschnerová, Otto Prutscher, Josef Hoffmann). Střihy obsahují také cenné zápisy o provedení dekoru, autorovi, datu výroby, počtu vyrobených kusů, o cenách i o odběratelích.

Kniha sklářských střihů

Podstatná část archivu už je v současně době uložena v novém klimatizovaném depozitáři v krabicích z nekyselého papíru. Vybraná část střihů a několik zákresových knih prošlo v loňském roce restaurátorským zásahem.

Chystá se také kniha doplněná fotografiemi, která shrne dosavadní výsledky projektu a představí téma odborné i laické veřejnosti.

V Kašperských Horách pokračuje rekonstrukce Muzea Šumavy. Opravy začaly před pěti lety demolicí původních depozitářů za hlavní budovou. Místo nich vznikl moderní depozitář s kancelářemi a studovnou. Na konci minulého roku muzeum dokončilo přestavbu dalšího svého domu na náměstí .

Rekonstrukce probíhala ve třech etapách. Zbourány byly nevyhovující staré depozitáře a další objekty ve dvoře. Na jejich místě byl postaven nový moderní depozitář s kancelářemi a studovnou. Ve druhé etapě prošla úpravami tzv. Galerie, kde byla využívána především velká výstavní síň v přízemí. I nadále zde zůstanou výstavní prostory, ve zbylé části objektu pak vznikla nová rozsáhlá stálá expozice šumavského sklářství.

Vyřešilo se také budoucí propojení se sousední budovou, bezbariérové vstupy a umístění výtahu. Celkové náklady na obě etapy rekonstrukce, které financoval Plzeňský kraj, se vyšplhaly na více než 34 milionů korun.

V současné době se připravuje třetí etapa rekonstrukce, při které projde obnovou hlavní budova muzea se stálou expozicí. Začít by měla ještě letos a její náklady se odhadují na 20 milionů korun.

Muzeum v Kašperských Horách bylo založeno v roce 1924. Najdeme tu expozici věnovanou přírodě a historii. Při muzeu funguje také záchranná stanice živočichů.


autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio